31. Inca Orchid Peruvian, o rasă de câine…specială

Deși există multe teorii în legătură cu originile acestei rase, toată lumea este de acord asupra faptului că este o rasă foarte veche. Câinele incaș fără păr s-ar putea să fi ajuns în America de Sud prin China sau Africa, adus aici de către marinari sau imigranți. Există două varietăți ale acestei rase: cea fără păr și cea cu blană. Varietatea cu blană era folosită la vânătoare, în vreme ce varietatea fără blană era ținută de către nobilime pentru companie și pentru a menține paturile calde. Se spune că atunci când conquistadorii spanioli au ajuns în Peru, au descoperit câinii printre orhidee și astfel i-au numit câini de flori. Inca Orchid Peruvian este un câine blând, tăcut și mofturos. Este inteligent, ușor de dresat, și sociabil.
32. Frunzele de coca au multe beneficii
Frunzele de coca au fost văzute nu tocmai cu ochi buni încă din anii 1980, când oamenii și-au dat seama că se poate obține cocaină din ele. În Peru, coca a fost folosită încă de pe vremea incașilor, în principal pentru proprietățile medicinale. Frunzele de coca constituie un bun stimulent împotriva oboselii, țin de foame și de sete și sunt eficiente în cazul răului de altitudine. Efectele frunzei de coca au fost descoperite în Europa în secolul al XIX-lea.
33. Este posibil ca incașii să fi fost precursorii a ceea noi astăzi numim cursă de ștafetă
La apogeu, Imperiul Inca era mai mare decât Roma imperială și se mândrea cu aproximativ 40.000 km de drumuri. Un grup de chasquis (alergători), se ocupau cu aprovizionarea hranei pentru regi. Aceștia trebuiau să aibă în 24 de ore cea mai proaspătă mâncare.
34. Cetatea incașă Machu Picchu a fost pierdută în jungla amazoniană sute de ani, până când a fost redescoperită de către exploratorul american Hiram Bingham.
35. Cele mai fine bumbacuri din lume, Pima și Tanguis, sunt din Peru

36. Cel mai vechi ziar din America de Sud este El Peruano, fondat de Simon Bolivar în Lima, în anul 1825
37. Cusco era cel mai important oraș din întregul Imperiu Inca
Acesta se întindea din nordul orașului Quito de astăzi (Ecuador), până la Santiago (Chile).
38. Curentul ecuatorial cald, El Niño, se mai numește și El Niño Jesus (Pruncul Iisus), deoarece ajunge pe coasta Perului în fiecare an în preajma Crăciunului.
39. După Himalaya, Anzii sunt cel mai înalț lanț muntos din lume

40. Numele statului Peru se traduce tărâmul abundenței
41. În unele părți ale Anzilor din Peru, prietenii și familia se adună încă pentru prima tunsoare a unui copil. Copilul este îmbrăcat în haine simple și fiecare adult poate tăia o șuviță de păr. Fiecare oaspete îi dă apoi copilului un cadou, de obicei o mică sumă de bani, care este economisită pentru mai târziu în viață.
42. Arborele național al Perului este cinchona și cel puțin șase specii cresc aici. Arborele își primește numele de la contesa de Cinchon, soția viceregelui statului Peru. În 1683, aceasta a suferit de malarie, dar și-a revenit după ce a fost tratată cu un ceai făcut din scoarța copacului cinchona, care conține chinină. Chinina este un medicament important în tratarea malariei.
43. Sapo este un joc popular în Peru care se joacă în picanterii (restaurante mici, locale) și este la fel de comun ca piscina. Sapo constă într-o broască mare de metal ce se montează pe o masă. Jucătorii aruncă discuri de alamă cât mai aproape de broască. Cel mai mare scor se obține atunci când discul este aruncat în gura deschisă a broaștei.
44. Se estimează că timpul necesar pentru a țese și a vopsi un poncho tradițional peruvian este de aproximativ 500 până la 600 de ore, dar poate dura chiar până și la cinci luni.
45. Peru este cel mai mare exportator de sparanghel din lume, cu peste 117.000 de tone în 2012.
46. În Peru poți înota alături de delfini roz

47. John Wayne și-a întâlnit a treia soție, actrița peruviană Pilar Pallete, pe un platou de filmare situat la marginea unei jungle peruviene în 1952.
48. Dansul tradițional al Perului este marinera
Numele “Marinera” a fost dat în onoarea marinei peruviene în preajma anului 1879, când Peru a intrat în război împotriva statului Chile. Conform istoricului peruvian Romulo Cuneo Vidal, marinera a fost la început un dans de odihnă în vremea Imperiului incaș, deoarece oamenii erau descriși că se odihneau în poziția Zamacueca.

Bărbatul poartă pantofi, în timp ce femeia dansează cu picioarele goale. Dansatoarea trebuie să mearga pe ringul de dans purtând hainele cele mai bune, dar cu picioarele goale, așa cum făceau fetele din mediul rural din nordul țării în secolul al XIX-lea. Bărbații poartă îmbrăcăminte “Chalan” din bumbac, pălărie largă din paie și pantofi negri, lucioși.
49. Cel mai vechi oraș din America este un loc numit Caral, la doar 2 ore nord de Lima și datează de aproape 5.000 de ani!
50. Peste 50% dintre peruani trăiesc în sărăcie. Pragul sărăciei pentru o familie de patru persoane este de 300 USD pe lună. Venitul pe cap de locuitor este de 3.500 de dolari pe an. Aproximativ 60% dintre peruani câștigă mai puțin de 190 USD pe lună.
Apusul e superb, iar delfinul roz o surpriză, fiindcă nu știam că există și de această culoare. 🙂
M-a impresionat și cât durează vopsirea poncho-ului, care probabil că doar așa arată -în final- perfect. Foarte interesant articolul, la fel ca precedentele, din care aflăm și despre alte tradiții, culturi! Mulțumesc, Ștefan!
LikeLiked by 2 people
Cu drag, Cristina!
Iti multumesc pentru ca ma urmaresti!
Sa ai o zi binecuvantata 🤗
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc mult! 🙂 Zi binecuvântată fie și a ta!
LikeLiked by 1 person
Cu bucurie! 😊 Multumesc!
LikeLiked by 1 person