50 de lucruri pe care nu le știați despre Peru II


11. Peruanii încă lucrează în minele din Valea Incașilor

Din timpurile pre-incașe, sarea a fost colectată în orașul Maras prin evaporarea apei sărate dintr-un pârâu subteran local. Apa foarte sărată apare la un izvor, o ieșire naturală a pârâului respectiv. Debitul este direcționat într-un sistem complicat de canale minuscule construite astfel încât apa să curgă treptat în jos pe câteva sute de iazuri terasate antice. Pe măsură ce apa se evaporă din iazurile încălzite de soare, sarea cristalizează în jurul marginilor iazurilor. Chiar și astăzi, puteți vedea diferite familii îmbrăcate tradițional cernând apa pentru a extrage sarea. Fiecare familie are propriul lor iaz sărat care este administrat de ei și care le-a fost transmis de generații întregi de pe vremea incașilor.

12. Incașii antici au creat primul recensământ

Incașii nu aveau un sistem formal de scriere. În schimb, au dezvoltat un sistem de evidență utilizând un sistem complicat numit quipus. Confecționate din sfori de lână sau bumbac fixate la un capăt de un cablu transversal, fiecare quipus era diferit de celălalt ca mărime sau culoare. Fiecare nod simplu sau compus și mărimea și culoarea sa reprezentau detalii despre recoltă, furturi, datorii și chiar evenimente.

13. Există 90 de micro-climate în Peru

Conform National Geographic, Peru are unele dintre cele mai diverse peisaje din lume. Datorită pădurilor tropicale abundente și a 90 de microclimate distincte, Peru se numără printre cele 10 țări cu o biodiversitate extraordinara din lume. Găzduiește 25.000 de specii de plante (10% din totalul lumii) și aproape 5.000 de specii de pești și animale. Se situează pe primul loc în lume în ceea ce privește speciile de pești distincți, pe locul doi pentru păsări și pe locul trei atât pentru amfibieni, cât și pentru mamifere. De fapt, Parcul Național Manu din sud-estul Peru a stabilit recent un record de biodiversitate după ce în parc au fost găsite peste 1.000 de specii de păsări, 1.200 de specii de fluturi și 287 de specii de reptile.

14. Porcușorul de Guineea, o delicatesă în Peru

Cuy este un fel de mâncare tradițional consumat în Peru în timpul festivalurilor importante și este servit crocant complet, cu cap, picioare și ochi. Este mai sănătos și are mult mai multe proteine și mai puține grăsimi decât carnea de lamă.

15. Hai la drumeție!

Muntele Vinicunca (Muntele Curcubeului) din Peru este unul dintre locurile nedescoperite încă de turiști. Muntele deține un secret care a fost păstrat atât de bine încât nu există informații prea multe despre el. Pentru a ajunge acolo veți avea nevoie de cel puțin 6 zile, așa că înarmați-vă cu răbdare. Este o aventură la înălțime mare, de la vârfuri înzăpezite, la creste roșii neon, la pajiști mlăștinoase. Adevărata recompensă este însă când ajungi la dealurile pictate ascunse adânc în Anzi, asemănătoare unui curcubeu. Cea mai bună parte este că la sfârșitul excursiei, sunteți recompensat cu o baie în izvoarele termale naturale. Aceasta este o destinație de neratat pentru orice căutător de aventuri.

16. Amazonul este cel mai lung fluviu din lume

Fluviul Amazon izvorăște din Anzii Peruvieni, de lângă Machu Picchu și se vars în Oceanul Atlantic la o distanță de 5275 km de la izvor. La vărsare, fluviul are o lățime masivă, de 299 km. Amazonul are două sezoane: umed și uscat, iar nivelul apei poate fluctua cu 9 m între cele două anotimpuri. Acest fluviu încântător a primit numele de Amazon de către exploratorul spaniol Francisco de Orellana în timpul călătoriei sale din 1542.

17. Îți poți da seama de statutul unei femei Quechua native după pălăria lor

Femeile căsătorite poartă pălării de paie, iar femeile singure poartă șepci tricotate. Simplu nu? Oamenii Quechua practică încă căsătoria în Peru, unde femeile și bărbații își aleg partenerii și își pot încheia relația ori de câte ori doresc. Femeia este liberă să se căsătorească din nou în orice moment, iar copiii care rezultă din unire sunt considerați ca aparținând comunității.

18. Peru a fost lider mondial în exportul de excremente de păsări

La un moment dat, la mijlocul anilor 1800, Peru era liderul mondial în ceea ce privește producția și exportul de guano (excremente de păsări). La fel ca Franța și Anglia, Peru a văzut valoarea guano-ului ca îngrășământ natural și a profitat de asta.

19. În Peru cresc peste 55 varietăți de porumb

Când mergi la o piață din Peru, poți găsi porumb de orice culoare.

20. În Peru crește Puya Raimondii, cea mai înaltă plantă cu flori din lume

21. Puteți urca și dormi în prima casă suspendată din lume

Călătorii în căutare de senzații tari pot sta acum în Skylodge Adventure Suites, un trio de case care găzduiesc călători îndrăzneți din 2013.

Accesibil doar prin alpinism, drumeții sau tiroliana, drumul până la camera de hotel din stâncă durează trei până la 4 ore în fiecare sens! Fiecare dormitor este suspendat pe o stâncă ce măsoară 1312 metri înălțime. Valea Sacră din Cusco vi se va descoperi într-un mod unic.

22. Peru are al doilea număr de șamani din lume, după India

Șamanismul este popular în Peru de peste 3.000 de ani. Întrucât majoritatea populației peruviene nu își poate permite sau nu are acces la medici, mulți oameni, în special băștinași, apelează la arta vindecătoare a unui șaman sau curandero, un vindecător spiritual rural. Majoritatea șamanilor folosesc medicamente halucinogene, cum ar fi ayahuasca în vindecarea lor.

23. Cotohuasi este cel mai adânc canion din lume!

Aflat în apropierea orașului Arequipa, Canionul Cotahuasi are o adâncime de aproape 3232 m, de două ori mai mult decât Marele Canion din S.U.A!

24. Populația indigenă quechua trăiește pe insule plutitoare de iarbă în mijlocul lacului Titicaca

Pe lacul Titicaca, în munții Anzi, există 50 de insule plutitoare de iarbă făcute de om, care alcătuiesc Uros, unde poporul Quechua a trăit în pace și singurătate de secole. Incașii si-au luat supranumele de quechua, care este și numele dat limbii pe care au vorbit-o. Oamenii Quechua au creat inițial aceste insule aducând noroi și stivuind straturi de stuf peste acesta. Băștinașii își petrec zilele tăind iarba în straturi direct pe insule, astfel încât acestea să nu se scufunde, făcând lucruri din iarbă, țesând fuste și haine colorate și pescuind pentru a-și hrăni familiile. Singurul lor contact cu lumea exterioară este un mic „magazin” plutitor, plin de gustări și băuturi răcoritoare, precum și turiștii care trec să viziteze zona. Este fascinant să vezi cum trăiesc acești oameni.

25. Peru este al 6-lea producător de aur al lumii

Peru produce peste 162 de tone de aur pe an, în valoare de peste 7 trilioane de dolari!

26. Două-treimi din suprafața țării este acoperită de pădurea amazoniană

Pădurea tropicală amazoniană pentru mine a fost întotdeauna un fel de loc mitic și exotic despre care auzisem mai întâi în copilărie. Întotdeauna mi s-au spus povești despre speciile rare de plante și animale care se găsesc doar acolo și au proprietăți vindecătoare magice. Cu toată frumusețea, puterea și mirarea, Amazonul are și partea sa întunecată. Nimeni nu a scăpat de poveștile despre vietățile care trăiesc în apele întunecate ale Amazonului, cum ar fi piranha, anghilele electrice, anacondele, vidrele de râu uriașe și multe alte creaturi ciudate. Deoarece nu există drumuri pentru a ajunge la majoritatea satelor peruane, singura modalitate de a vă deplasa este cu barca sau pe jos.

Eu unul cred că m-aș încumeta să traversez pădurea amazoniană. Voi?

27. În Peru putem întâlni pinguini!

Dacă luați o barcă din rezervația din Paracas veți vedea mii de pinguini adorabili care trebuie să se fi pierdut cu ani în urmă din Antarctica și au decis că Peru este cu siguranță cel mai bun loc pentru a trai.

28. Coati Dung este cea mai scumpă cafea din lume!

Sunteti dispuși să dați 65$ pe o cafeluță?😁

29. Unele locuri din deșertul Atacama sunt extrem de uscate, ultima ploaie căzând în urmă cu 30 de ani. De asemenea, cea mai veche mumie a fost găsită în această regiune.

30. Din 10 milioane de oi alpaca existente pe planetă, trei sferturi se regăsesc în Peru.

Va urma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: