50 de lucruri pe care nu le știați despre Peru IDupă părerea mea, Peru are literalmente totul; frumusețe, o istorie bogată și misterioasă, aventură, peisaje care îți taie răsuflarea, monumente impozante, animale sălbatice, oameni interesanți și mâncare uimitoare, cu siguranță cea mai bună mâncare din lume, spun mulți. Bucătarii din Paris și din întreaga lume zboară la Lima și Cusco, Peru pentru a afla sfaturi de la maeștri despre gătit.

Insula Amantani. O oază de liniște

Peruanii se mândresc cu diversitatea lor și lucrează din greu pentru a-și susține cultura în viață, o cultură care datează cu 1000 de ani înainte de incași. Oamenii de aici au o extraordinară capacitate de adaptare. Această țară este atât de diversă și de magică, cu plante și creaturi care nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ, iar oamenii care trăiesc pe insule plutitoare, șamanii și medicinii ce folosesc încă energia Mamei Pământ ca ghid, femeile care trăiesc la mare altitudine și practică agricultura îmbrăcate costume tradiționale uimitoare, ruine antice de neînțeles și desene misterioase în locuri îndepărtate, cele mai mari dune de nisip din lume care cândva reprezentau fundul unui ocean vast, frumoase orașe de coastă cu cele mai bune fructe de mare pe care le-ați putea gusta vreodată, frumoase orașe în stil european precum Cusco, iar lista continuă! Acesta este Peru.

M-am gândit că ar fi distractiv să alcătuiesc o listă cu 50 de lucruri interesante despre una dintre destinațiile mele favorite pe care probabil nu le cunoașteți și vă garantez că, după ce ați citit-o, veți dori să urcați în următorul avion din America de Sud pentru a vedea Peru! Eu unul abia astept sa merg acolo😍

1.Uită de imensitatea Saharei, în Peru vei găsi cele mai înalte dune de nisip de pe glob!

Duna de nisip Cerro Blanco, situată în deșertul Sechura din sudul Peru-ului, măsoară 1176 m de la bază până la vârf. Duna se înalță lângă orașul pitoresc Huacachina, așa că dacă dorești să îl vizitezi și să ajungi la el repejor, îți recomand să îți iei o placă de surf. Vei zbura ca gândul pe nisip. Have fun!

2.În Peru se cultivă peste 3000 de soiuri de cartofi

Cartoful este originar din Peru și exisă peste 3.000 de soiuri diferite. Peruanii, mândri, folosesc expresia „Soy mas Peruano que la papa” (Eu sunt mai peruvian decât cartoful). Oamenii de știință moderni revin chiar la metodele de plantare antice peruviene.

3.Spaniola nu este singura limbă care se vorbește în Peru

Există 3 limbi oficiale în Peru: spaniola, quechua și aimara, dar la est de Anzi, în regiunile junglei amazoniene, se crede că nativii vorbesc 13 limbi indigene diferite.

4.Machu Picchu face parte din Noile Șapte Minuni ale Lumii

Orașul pierdut Machu Picchu, unul dintre cele mai faimoase repere din Peru, a fost votat în 2007 drept una dintre cele Șapte Noi Minuni ale Lumii. Redescoperit în 1911 de exploratorul, profesorul și arheologul Hiram Bingham, situl civilizației Inca se află pe o creastă montană la aproape 8.000 de metri deasupra nivelului mării, în Valea Sacră. Puteți face doar drumeții sau puteți lua un tren și apoi un autobuz, dar nu există o modalitate ușoară de a ajunge acolo, ceea ce face și mai imposibil de crezut că întregul sit a fost construit doar cu forța mâinilor la peste 2000 m altitudine. În concepția multora, Machu Picchu este cel mai magic loc de pe Pământ. Cred și eu, prezența omului în fața unei mărturii atât de incredibile a istoriei nu poate fi decât un moment unic.

5.Cea mai mare pasăre zburătoare de pe Pământ se găsește în Peru

Dacă doriți cu adevărat să vedeți peisaje spectaculoase, îndreptați-vă către Arequipa și apoi faceți o călătorie cu autobuzul străbătând falnicii Munți Anzi până la Canionul Colca. Veți vedea vulcani uriași, lame sălbatice păscând și cea mai mare pasăre de pe Pământ, condorul. Colca Canyon găzduiește cea mai mare pasăre din lume, cu o înălțime de până la 1.21 m și cu o anvergură a aripilor de până la 4.21 m! Deși poate cântări și 27 de kilograme, pasărea poate zbura ore întregi doar planând. Condorul a fost considerată o pasăre sacră de către incași, dar este acum catalogat drept vulnerabil de către Uniunea pentru Conservarea Mondială.

6. Titicaca este lacul situat la cea mai mare altitudine din lume!

Situat la granița dintre Peru și Bolivia, în Munții Anzi, unde altitudinea măsoară 3810 de metri, lacul Titicaca nu numai că este lacul găsit la cea mai mare înălțime din lume, dar este și unul dintre cele mai vechi, crezându-se că are peste un milion de ani. Totodată, este cel mai mare lac de pe continentul Americii de Sud, acoperind circa 9000 km² . Adâncimea sa maximă este estimată la aproximativ 460 de metri, lucru neobișnuit pentru un lac. De fapt, lacul este acum o mică parte din ceea ce a fost cândva o mare vastă. Lacul Titicaca este semnificativ mai mic decât Marile Lacuri din America de Nord, dar ceea ce îl face atât de unic este că pe fundul său marele oceanolog Jacques Cousteau a descoperit ruinele unui oraș antic. Descendenții poporului Quechua trăiesc încă pe insulele din zona lacului și astăzi!

7. Misterioasele linii de la Nazca se pot vedea din avion

Liniile Nazca din Peru, o colecție de peste 70 de geoglife gigantice, au fost observate pentru prima dată din aer în 1927. Înșirate de-a lungul platoului înalt al deșertului dintre Nazca și Palpa, această colecție de linii cuprinzând peste 70 de figuri umane și animale și 10.000 de linii (unele dintre ele măsoară până la 9 m lungime!), rămân unul dintre cele mai mari mistere arheologice din lume.

8. Peru deține recordul mondial pentru numărul de păsări văzute într-un singur loc și cel mai mare număr văzut într-o singură zi!

Peru ocupă locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul de specii de păsări (peste 1.800). Peste 50% dintre păsările migratoare din America zboară peste Peru la un moment dat în fiecare an. Acest record mondial a fost înregistrat în Reserva Nacional de Tambopata și Parque Nacional del Manú, din Amazon.

9. În Peru vom găsi cel mai lung left-handed wave din lume!

Coasta de nord peruană este un paradis al surferilor, datorită orașelor gemene Chicama și Mancora, din apropierea orașului Trujillo. Chicama se mândrește cu cel mai lung left-handed wave din lume, care măsoară 4 km. Tradiția surfingului din Peru se întoarce cu 2.000 de ani în urmă, potrivit frizelor găsite în siturile de-a lungul coastelor peruviene care înfățișează oameni care par să navigheze!

10. Pisco Sour este bautura traditionala a Peru-ului

Pisco este fabricat din coniac de struguri peruvian și este amestecat cu lămâie, zahăr, albuș de ou și gheață. Se spune că acest cocktail a fost inventat de un barman american, Victor Vaughn Morris, la începutul anilor 1920 la Lima, iar acum o versiune „mai ușoară, mai sănătoasă” poate fi comandată fără albușuri de ou și cu puțină sare. Băutura se numește Chilcano.

VA URMA

5 thoughts on “50 de lucruri pe care nu le știați despre Peru I

Add yours

 1. Suuuper chestii interesante despre Peru !
  Nu știam atâtea lucruri nebănuite..
  Merci fain !
  O săptămână superbă îți doresc, Ștefan !

  Like

  1. Super tare! 😁 Eu am prietena care adora turismul gastronomic. E innebunita dupa America de Sud. M-a inspirat sa scriu acest articol. Sa ai o zi faina! 🙂

   Liked by 1 person

  2. Acum Stefan sunt gusturi si gusturi…Imi aduc aminte de un concediu pe Rohdos unde muream de foame pentru ca mancarea in hotel era sub orice critica! Altii erau incantati! Noi am mancat numai prin taverne tot concediu întrebandu-ne ce or manca “incantatii” acasa?😂 (Sigur nu ma refer la cunostinta ta)
   O zi faina si tie!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: