30 de lucruri interesante despre Rusia


În 1939, Winston Churchill spunea: „Nu vă pot prognoza modul de gândire al Rusiei. Acesta este o ghicitoare înfășurată într-un mister în interiorul unei enigme”.

 1. Berea nu a fost considerată băutură alcoolică până în 2011, când președintele de atunci, Dmitri Medvedev, a semnat o lege care recunoștea oficial berea drept băutură alcoolică. Moment din care au început să apară restricțiile privind vânzarea acesteia.
 2. Unu din patru bărbați ruși nu ajunge la vârsta de 55 de ani. Speranța de viață la persoanele de sex masculin din Rusia este de 64 ani. În SUA, doar 10% dintre bărbați mor înainte de vârsta de 55 de ani, în Marea Britanie, cifra este de 7%. Potrivit Business Insider, riscul de a muri înainte de 55 de ani crește la cei care susțin că consumă trei sau mai multe sticle de jumătate de litru de vodcă pe săptămână.
 3. Limba rusă nu are cuvânt similar englezescului fun. Există cuvântul veselye, mai degrabă similar cu joy. Există o formă a verbului veselitysa (a se veseli). Dar între veselitysa și fun e o diferență uriașă. În special, la locul de muncă în Rusia, veselya nu este acceptată.
 4. Nu există în limba rusă nici cuvântul similar lui privacy. Cel mai apropiat termen este konfidentialynosti, care poate fi tradus confidențialitate.
 5. Muzeul Hermitage este o comoară națională a Rusiei, iar pisicile sunt cei mai apreciați paznici. Acești tutori protejează operele de artă neprețuite de șobolani și sunt apreciate de întregul personal. Fiecare pisică are chiar un pașaport personal cu o fotografie și primește un salariu obișnuit.
Muzeul Hermitage. Sankt Petersburg
 1. Ursul din Rusia este fan kerosen. Deseori poate fi fotografiat mirosind recipientele goale de combustibil.
 2. În timpul alegerilor prezidențiale din 2012, când Vladimir Putin a fost reales pentru un al treilea mandat, una dintre regiunile din Rusia a înregistrat o prezență la vot de 100%. Putin a câștigat cu un scor de 64% din voturi.
 3. Moscoviții bogați circulă prin oraș cu ambulanța, pentru a evita blocajele de trafic.
 4. În Uniunea Sovietică au fost interzise albumele formației The Beatles, iar unii studenți de la medicină înregistrau albumul pe radiografiile vechi.
 5. În unele restaurante din Rusia nu se mai folosește cuvântul borş. Acesta a fost înlocuit cu supa de sfeclă, deoarece cuvântul borș este de origine ucraineană.
Piața Roșie din Moscova
 1. În Rusia, ca și în România, fluieratul în casă se spune că aduce ghinion.
 2. În ciuda faptului că în Rusia există mulți creștini, Anul Nou este considerată o sărbătoare mai importantă decât Crăciunul. Cadourile la ruși tot de Revelion se împart. În plus, Crăciunul rusesc este sărbătorit pe 7 ianuarie.
 3. Rușii iubesc atât de mult Revelionul, încât îl sărbătoresc de două ori pe an: Noul An pe stil nou și Noul An Vechi, ultimul în noaptea de 13-14 ianuarie.
 4. 75% din teritoriul Rusiei este în Asia, dar numai 22% din populație trăiește aici. Cei mai mulți ruși trăiesc în partea de vest a țării.
 5. Rușii agaţă covoare pe pereți. Pe timpul URSS, acest lucru era făcut din cauza pereților subțiri: vecinii puteau auzi cu ușurință ceea ce se întâmpla în spatele peretelui.
Portul tradițional rusesc
 1. Clătitele rusești, (care seamănă cu cele americane), sunt mâncate cu smântână și caviar.
 2. Miliardarul rus Roman Abramovici a montat lasere pe iahtul său. A explicat că așa vrea să se protejeze de paparazzi.
 3. Putin a salvat o dată o echipă de cameramani din ghearele unui tigru, dar mai târziu a recunoscut că totul a fost o înscenare. În biografia sa sunt mai multe astfel de episoade.
 4. Aproximativ 20% din pădurile planetei se află în Rusia. De asemenea, pe teritoriul Rusiei se găsește cel mai adânc lac din lume, Baikal.
Lacul Baikal
 1. Calea ferată transiberiană se întinde pe aproape tot teritoriul Rusiei, fiind cea mai lungă cale ferată din lume. Calea ferată de 9200 km lungime pleacă din Moscova și se îndreaptă spre portul Vladivostok, importantă bază strategică din Oceanul Pacific, unde ajunge la sfârșitul călătoriei sale incredibile. Întreaga călătorie va dura 152 de ore și 27 de minute.
 2. Dacă sunteți fan burgeri, Rusia este locul unde să mergeți. Țara găzduiește cel mai mare restaurant McDonalds din lume. Cu 700 de locuri. O clădire mai mare, cu 1.500 de locuri, a fost construită pentru Jocurile Olimpice din 2012, la Londra, Anglia, dar a fost o locație temporară și a fost dezmembrată la șase săptămâni de la deschiderea ușilor (odată ce Olimpiada s-a încheiat).
 3. În Rusia există aproximativ cu 10 milioane de femei mai multe decât bărbați. Inițial, se credea că dezechilibrul se datorează bărbaților care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 4. Pentru mulți ruși este tradiția să poarte verigheta pe degetul inelar al mâinii drepte. Țări precum Ucraina, Polonia, Georgia, Germania, Spania, Austria, India și Grecia au o tradiție similară de a purta verigheta pe mâna dreaptă.
 5. Doriți o duzină de trandafiri? Nu, mulțumesc! În Rusia, bărbații nu dau niciodată un număr par de flori unei femei. Este considerat ghinion și este asociat cu înmormântările.
Trannsiberianul
 1. Moscova are mai mulți rezidenți miliardari decât orice alt oraș din lume. Există în total 74 de miliardari care locuiesc în capitala Rusiei, de trei ori mai mulți decât în orașul pe locul doi din acest top, New York.
 2. Începând cu 2012, Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, producând în medie 9.900.000 de barili brut pe zi. Arabia Saudită a ajuns pe poziția de top cu 10.900.000 de barili pe zi. Cu toate acestea, se estimează că SUA vor depăși atât Rusia, cât și Arabia Saudită până în 2024 pentru a deveni cel mai mare producător de petrol din lume (SUA se află în prezent pe poziția a treia).
 3. Sistemul de metrou din Rusia întrece orice imaginație. În timpul orei de vârf, trenurile sunt programate la fiecare 90 de secunde. Se estimează că peste 9 milioane de pasageri merg cu metroul în fiecare zi. În Sankt Petersburg găsim stația de metrou care se află la cel mai adânc nivel în subteran din lume, 100 m sub nivelul solului.
 4. Rusul nu va da niciodată mâna peste pragul unei case.
 5. Aproximativ 73.8% din populația Rusiei trăiește în mediul urban. Cele mai mari orașe sunt Moscova (10.523 millioane locuitori), St. Petersburg (4.575 milioane locuitori), Novosibirsk (1.397 millioane locuitori), Yekaterinburg (1.344 milioane locuitori) și Nizhniy Novgorod (1.267 milioane locuitori).
 6. Rusia este țara cu cea mai mare suprafață din lume (17.124.424 km²)

6 thoughts on “30 de lucruri interesante despre Rusia

Add yours

  1. Multumesc, Ștefan!
   Și eu. Ar fi o experienta super tare. Eu de altfel mi-am pus în gând sa plec în Rusia de mai multe ori, dar de fiecare data m-am poticnit la doua chestii: viza și raportarea fiecărei cazări. Ce faci dacă nu te cazezi nicăieri? Sa zicem ca stai la cort în Kamceatka.
   Probabil nu e nimic complicat, asa pare la prima vedere.
   O zi frumoasa!

   Liked by 1 person

  2. Nu ar fi deloc complicat, ba chiar ar fi interesantă experiența. Problema eu o văd alta: cum poți transporta in volum atât de mare de echipament șiancare, că doar nu poți tot să-ți cumperi.. Tot cazarea rămâne cea mai bună.. Asta e, nu poți cu toate, dar o astfel de experiență ar fi tare s-o poți face măcar odată în viață..

   Ps. Dacă îmi cade vreodată o valiză cu bani la mine în curte, sau cumva, pe undeva, mă lovește norocul, promit că facem Trasiberiana.. 🤗

   Liked by 1 person

  3. Am doi prieteni care au ajuns în Siberia cu trenul, având la ei doar un rucsac de 60 l. A fost o super aventura. Stat în iurta, pescuit somon, participare la vânătoare, drumeții. N-au cheltuit foarte mult.
   Atata numai, ca distantele in Rusia sunt uriașe. Când vezi totuși frumusețea din jurul tău, garantat iti trece orice urma de oboseala.
   Eu am mers la Narvik, in Laponia. 22 ore cu trenul, Arctic Circle train. De la Stockholm. N am avut timp nici sa ma gandesc ca mi-e somn.
   Salutari! 🤗

   Liked by 1 person

  4. Oooo, mă bucur pentru tine, Suuuuper!!!
   Eu n-am avut parte de așa ceva.. Dar cât de tare trebuie să fie.?
   Vom mai vedea ce va mai fi și speram să trecem cu bine peste această pandemie..
   Te Salut. 👍🏻👍🏻☺️

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: