Introducere

Nu cred că există turist care să vină la Iași și să rateze întâlnirea cu fermecătorul parc situat pe Dealul Copoului. De localnici nu mai vorbesc. Zi de zi îi putem vedea plimbându-se pe aleile pitorești, străjuite de copaci falnici, în timp ce ascultă glasul divin al păsărelelor. Uneori, o veveriță își mai face simțită prezența cu zburdălnicia ei, stârnind hohote de răs. De asemenea, când vorbim de Parcul Copou, nu putem să nu amintim de simbolul său, teiul lui Eminescu. Teiul uriaș, bătrân de 100 ani, și-a căpătat numele pentru că ani la rând, această zonă era des vizitată de Mihai Eminescu și iubita sa, Veronica Micle. Oare câte poezii s-au spus la umbra lui deasă și binefăcătoare? Câte declarații de dragoste au avut loc de-a lungul vremii în acest loc încărcat cu atâtea și atâtea amintiri?
De unde vine numele parcului?
Grădina Copou este cel mai vechi parc din Iași. Parcul datează din prima parte a secolului al XIX-lea, în centrul său fiind amenajat „Obeliscul cu lei“, numit inițial „Monumentul Legilor Constituționale”. Acesta a fost ridicat după planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova. Puțini știu faptul că în „Obeliscul cu lei” se bănuiește a exista un document secret de pe vremea lui Al. I. Cuza.

Se zice că acum 360 de ani, prin Iași și-au făcut drum tătarii, care au jefuit tot ce le-a ieșit în cale, după obiceiul ce i-a consacrat. Vasile Lupu ar fi fugit prin vecini să caute ajutoare, iar nevasta sa, Teodosia, ar fi fugit unde a văzut cu ochii. Se presupune că și-a găsit ascunzătoarea în pădurea care se întindea pe-atunci cam de pe la actuala universitate „Alexandru Ioan Cuza” la deal. Întors în Iași, Vasile Lupu ar fi început să își caute soția și ar fi găsit-o cu ajutorul unui câine de vânătoare, un copou. De acolo, spun unele surse, vine numele parcului.
Sigur, este doar legendă ceea ce vă povestesc. Campania tătarilor a existat într-adevăr, în 1650, iar domnitorul le-a zis boierilor că se duce după ajutoare și dus a fost, cu tot cu nevastă și fecior. S-au întors cu toții abia după ce s-a mai răcit cenușa Iașilor și s-a apucat să-l reconstruiască, începând cu mănăstirea Golia.
Se datorează cu adevărat numele parcului ieșean unei rase de câine? S-a ascuns Teodosia în pădure? Ce secrete ascunde teiul lui Eminescu? Parcul Copou și istoria sa rămân învăluite în mister și poate că nu vom afla niciodată răspunsul la întrebări. Ce putem face însă este să ne bucurăm de existența lui și să îl protejăm.

Superb 🙏🙏🙏🥰🥰🥰🥰🥰
LikeLiked by 1 person
Multumesc!
LikeLiked by 1 person
Cu drag!
LikeLiked by 1 person
Este o relatare impresionantă.
Am fost în excursie la Iași într-o tabără când eram în generală și mi-a părut rău când am trecut pe lângă acest parc minunat. Îmi doream să văd Teiul lui Eminescu.
Poate voi reuși să ajung din nou acolo într-o bună zi.
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Georgiana.
Cu siguranta vei reveni. Stii ca orasului Iasi i se zice mica Roma. Cum toate drumurile duc la Roma…😉
Sa ai o seara linistita!
LikeLiked by 1 person
Am vizitat acest parc și e minunat, într-adevăr. 🙂 Mulțumesc, Ștefan, pentru reamintire și bucuria de a-l revizita prin intermediul imaginilor pe care le-ai ales!
LikeLiked by 2 people
Cu drag, Cristina! 😊 Eu am sansa de a sta aproape de parc. Pe perioada starii de urgenta ma duceam in parc de cate ori aveam ocazia. Stateam pe o banca si ascultam pasarile. Ma incarcam cu implinire si bucurie deplina. Acum, de cand oficial e voie sa mergi sa te plimbi, senzatia de bine parca e si mai puternica. O zi frumoasa sa ai!
LikeLiked by 1 person
Îmi pot imagina cum te-ai simțit.
Mulțumesc, Ştefan, zi frumoasă și ție! 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Cristina!🤗
LikeLiked by 1 person
Minunat, Ștefan!
Continuă, continuă!
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Ana! Mergem mai departe. O zi frumoasa sa ai! 🤗
LikeLiked by 1 person
Parintii mei au facut facultatea in Iasi. Acum cativa ani am vrut sa vad locurile unde s-au indragostit…unde tata a cerut-o pe mama de nevasta 😀 asa ca am ajuns in Iasi desi e ceva drum de batut pana acolo…vreo 600km. Frumos oras….iar Copoul este pur si simplu un parc care iti taie respiratia. Ne-am plimbat pe-acolo vreo 3-4 ore, am nimerit si un targ cu obiecte de ceramica … am vazut si tablourile lui Sabin Balasa de la Universitate.. Una peste alta cine n-are drum intr-acolo, sa-si faca 🙂
LikeLiked by 1 person
Ce amintiri frumoase!
Superb. Ati fost la targul de ceramica Cucuteni. Are loc in fiecare an. Cu prima ocazie cand revine voi face niste poze si voi scrie despre el pe blog.
Va mai asteptam pe la noi, cine stie, poate intr-o zi ne vom si vedea fata in fata. Ador sa imi stiu comunitatea aproape si sa depanam amintiri.
O zi minunata! 🙂
LikeLike
Nu stiu daca voi mai ajunge prea curand prin Iasi, e destul de lung drumul pana acolo, dar astept articolul tau despre targul de ceramica…poate vad ceva ce-mi place si te rog sa-mi trimiti prin curier 😀 😀 ca doar te am in reader 😀 😀
LikeLiked by 1 person
Sigur, cu mare drag ☺️😉
LikeLiked by 1 person