Cartofii constituie cea mai folosită legumă din lume și din România. Noi numim cartoful “mâncarea săracului”. Această legumă este extrem de populară și se folosește la zeci de mâncăruri, care mai de care mai interesante, mai apetisante. Totuși, folosirea în exces a cartofului l-a transformat într-un aliment pe care acum majoritatea lumii încearcă să-l evite, considerându-l nesănătos și dăunător siluetei.
Iată 10 lucruri interesante pe care nu le știai despre cartof
- Contrar a ceea ce cred cei mai mulți, cartoful este una dintre legumele cu cele mai multe substanțe nutritive. De exemplu, un cartof de mărime medie conține 45% din doza zilnică recomandată de vitamina C și este bogat în vitamina B6.
- De fapt, cartofii reprezintă cea mai bună și ieftină sursă de potasiu – un cartof are mai mult potasiu decât o banană, o roșie, o porție de broccoli sau o portocală.
- În medie, fiecare om de pe planetă consumă în jur de 33 de kilograme de cartofi pe an. Excepție fac australienii, care în medie consumă 60 de kilograme pe an / cap de locuitor.
- În anul 1995, cartoful a devenit prima legumă crescută în spațiul cosmic, pe nava Columbia.
- Incașii au fost primii care au cultivat cartoful, undeva prin anul 200 i.Hr., iar spaniolii au fost cei care l-au adus în Europa, în secolul al XVI-lea. La început, “exotica” legumă nu a fost acceptată atât de ușor de irlandezi și de englezi, pentru că nu era menționată în Biblie.

- În anul 1845, culturile de cartofi din Irlanda au fost distruse în întregime de către un parazit, având consecințe extrem de grave asupra cetățenilor. Parazitul a cauzat moartea prin înfometare a peste un milion de oameni și a dus la imigrarea a peste un milion de locuitori.
- Cuvântul „potato (cartof)” vine din spaniolul „patata”.
- Culturile de cartofi sunt printre cele mai prietenoase cu mediul înconjurător. Sunt ușor de crescut, nu necesită prea multă apă, îngrășământ sau alte chimicale pentru a se dezvolta armonios.
- Cel mai mare cartof din lume a fost cultivat de un fermier englez în 2010 și cântărea 3.76 kg.
- Există aproximativ 5.000 de soiuri de cartofi, inclusiv soiurile comerciale obișnuite, fiecare având atribute agricole și culinare specifice.
Voi ce curiozități cunoașteți despre cartofi? 🙂
Am mâncat câteva tone. Probabil, d-asta am ajuns câne.
LikeLiked by 1 person
o leguma pretioasa cu multiple combinatii si e folosita si medical.Comprese aplicate reci sau calde .In trecut, la tara se facea fiertura din coji pt porci .Faina de cartofi este un amidon .o proteina f buna pt alimentatie.
LikeLiked by 1 person
Înseamnă că fie-mea știe ea ce știe …dacă ar putea ar mânca doar cartofi dimineața, la prânz și seara 😁 Când vine ea acasă curăț cartofi ca la popota regimentului 🤣🤣🤣
LikeLiked by 2 people
Super dragut 😁. Știe, știe.
Adevarul e ca se pot găti în atat de multe de feluri și cu ceva pe lângă care sa le dea un gust fain, iese o masa pe cinste.
Cand eram copil, de fiecare data cand mi se preparau cartofi prăjiți ziceam ca am parte de o masa regeasca😁.
O zi superba sa aveți!
LikeLiked by 1 person
Ca de obicei cele mai interesante articole ❤ ❤
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Valentin! 😉
LikeLiked by 1 person
👏
LikeLiked by 1 person