Sân Văsâiu (partea a II-a)


Atmosfera de amuzament specifică momentului extragerii obiectelor ce sunt puse sub oale (reamintesc din articolul precedent: inelul, pâinea, ghemul de ață, așchia de lemn, cărbunele, paharul, pieptănul și oglinda), se menține și în cele ce urmează. După ce își ghicesc ursitul, respectiv ursita, tinerii se retrag într-o alta încăpere și își petrec noaptea dintre ani însoțiți fiind de veselie, hohote de râs, chiote și joc. Între timp, vârstnicii scot de prin podurile caselor lor câlți netorși din cânepă, din care alcătuiesc cu multă îndemânare un fuior. Acesta este așezat în formă de cerc pe podea. Apoi, aceleași mâini pricepute pregătesc mâțocii. Aceștia sunt niște ghemulețe de câlți care se așează sub formă de perechi în interiorul cercului de fuior. Câte perechi de tineri participă la procesiune, atâtea perechi de mâțoci vor fi în interiorul cercului. Cand totul este gata, tinerii sunt chemați.

Cuplurile formate în sat până în momentul respectiv sunt cele care vor fi supuse acum unui ritual care le va determina soarta. Mâțocii primesc astfel identitate, fiecare grupare reprezentând un cuplu (Ion cu Smaranda, Vasile cu Maria, etc.). Ritualul are menirea de a stabili care din vechile perechi de îndrăgostiți se vor uni prin căsătorie și în ce ordine, în anul care vine. Un bărbat aprinde în patru locuri cercul de fuior, descriind astfel o cruce, fapt ce, spun etnologii, ne face să afirmăm că, deși ritualul are un caracter mai degrabă laic, ideea de religiozitate nu este pe deplin exclusă. Mâțocii care se aprind de la flacăra de pe cerc semnifică faptul că acel cuplu pe care ei l-au reprezentat se va căsători. Astfel, comunitatea este înștiințată că în anul care începe vor avea loc nunți la care ei vor trebui să participe, fiind obligați să își pregătească băcuiul (săculețul) cu bani.

O importantă simbolistică în cadrul acestui obicei o are focul. El semnifică pasiunea din inimile îndrăgostiților, așezată atât de frumos de poporul român în expresii precum „Am un foc la inimă” sau „Îmi arde sufletul ca para focului”. Despre acest sentiment mistuitor se crede că are o atât de mare putere, încât poate influența destinul și astfel să facă mâțocii să se aprindă. De asemenea, mistuiți de focul dragostei, cei doi tineri se purifică și se apropie de copilărie prin puritatea și sinceritatea sentimentului care îi unește. După acest ritual, tinerii și bătrânii nu se mai despart. Rămân și petrec împreună până la răsăritul soarelui.

Urmează un moment marcat de o deosebită sensibilitate: cântatul “Nărocul fetelor”. Tristul și melodiosul cântec, precum și versurile pline de tâlc, induce participanților seriozitate:

Cine are năroc are
Pune-n piatră și răsare.
Eu am pus și-n busuioc
Și n-o răsărit deloc
Că nărocul fetelor
Îi ca roada sălcilor
Cine-l are la născare
Ăla-l are până moare.

Textul cântecului face referire la strădania pe care o depune fiecare om pentru a dobândi norocul. Deși nu întotdeauna răsplătit pe măsura așteptărilor noastre, acest efort este totuși reluat mereu, fiecare încercând să dobândim acel dram de noroc atât de râvnit, pentru că, într-un fel sau altul, și acest lucru reprezintă o împlinire și o realizare. Acest moment melancolic trece repede. Glumele se iscă din nou și participanților li se dezleagă limbile sub influența paharelor de vinars, o băutură de o calitate așa cum numai la casele pădurenilor se găsește.

Fetele de măritat mai au de aflat o serie de caracteristici ale viitorului soț. Ele iau fiecare câte un fir de ață de diferite culori și, însoțite de feciori, se îndreaptă spre grădină. Aici ajung la un gard și, la distanță de câțiva pași una de alta, încep număratul parilor în ordine descrescătoare, de la cifra 9 (cifră magică pătrunsă în spiritualitatea românească de la slavi și prezentă în basmele populare) și continuă până ajung la cifra 1. Parul cu cifra 1 este legat cu firul de ata a cărei culoare o știe fiecare fată. Afară fiind întuneric, ritualul se încheie în acest fel, urmând ca a doua zi dimineață, fetele să se întoarcă curioase în grădină pentru a-și recunoaște fiecare (după culoarea aței), parul. Urmează a se zice cu voce tare, descrierea parului: înalt, scurt, strâmb, noduros, neted, putred, găurit, etc., însușiri care vor corespunde viitorului soț. Acest obicei interesant împreună cu pusul oalelor au ca menire identificarea unor trăsături ale ursitului. Folosul lor este lesne de înțeles. Calitățile flăcăilor vor fi apreciate chiar dacă nu sunt evidente, în timp ce defectele vor trebui corectate repejor.

Va urma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: