Curiozități despre Anne Boleyn


Anne Boleyn, cea mai defăimătoare regină a Angliei, este celebră în toate cărțile de istorie ale lumii pentru că a schimbat destinul Angliei pentru totdeauna, manipulându-l pe puternicul și vicleanul rege de la acea vreme, Henric al VIII-lea. Odată cu nașterea fiicei Annei, Elisabeta, care avea sa devina viitoarea regină a Angliei, speranțele lui Henric pentru un fiu s-au năruit, iar după cele două sarcini pierdute, Henric a trimis-o pe eșafod. Avea sa fie prima regină a Angliei ce avea să fie decapitată. Anne a fost executată pe 19 mai 1536 de un călău din Calais, Franța.

Anne Boleyn și-a găsit odihna veșnică la catedrala St. Paul ad Vincula, iar mormântul ei poate fi admirat și azi, alături de cel al verișoarei sale, Katherine Howard, a cincea soție a lui Henric. O regină atât de faimoasă ca Anne Boleyn cu certitudine a adunat în jurul său multe mituri și zvonuri despre frumusețea, personalitatea și faptele ei. Iată câteva dintre ele.

Prima regină a Angliei încoronată cu coroana St. Edward

Anne a fost prima regină a Angliei încoronată cu coroana St. Edward, ce până atunci fusese folosită doar la încoronarea monarhilor, printr-o ceremonie cu mare fast la Westminster Abbey, pe 1 iunie 1533. Ca Henric să se poată căsători cu Anne, a fost nevoie de o dispensă papală pentru a putea divorța de Catherine de Aragon, prima sa soție, iar când Papa a refuzat cu înverșunare această cerere, Henric a rupt Biserica Angliei de Roma și a devenit primul monarh care era în același timp și capul bisericii anglicane.

Portretul Annei Boleyn, o copie a unui original pierdut?

Regina Anne Boleyn (07.1501 – 19.05.1536)

Portretul reginei pare a fi o copie a unui original pierdut/distrus în anii 1530-1533, acesta fiind pictat cel mai probabil din ordinul fiicei sale, Elisabeta. Portretul aparține epocii elisabetane târzii. Cum regele Henric al VIII-lea a dorit să distrugă amintirea Annei distrugând toate jurnalele, cronicile și cărțile (ceea ce nu a reușit), este foarte probabil ca originalul să fi fost distrus din ordinul lui. A doua zi după moartea Annei, Henric s-a logodit cu Jane Seymour, la 20 mai 1536, iar la 11 zile dupa moartea Annei s-a și căsătorit cu aceasta.

Avea Anne Boleyn 6 degete la mâna dreaptă?

Această acuzație a fost făcută de propagandistul catolic Nicholas Sander, care le ura pe Anne și pe fiica acesteia, datorită politicii lor religioase. Sander a mai făcut afirmația cum că Anne ar avea un dinte strâmb sub buza dreaptă, lucru cel mai probabil fals, ținând cont că o femeie atât de urâta nu ar fi captat atenția regelui Henric. În plus, nici nu ar fi văzut-o vreodată pe Anne în realitate, iar afirmațiile au fost făcute la câteva decenii de la moartea ei.

George Wyatt, un biograf care a discutat cu servitorii Annei Boleyn, a spus că regina avea niște alunițe și o unghie în plus la mâna dreaptă, dar nu un deget. Afirmațiile lui Sander au fost reduse la tăcere abia în secolul XIX, când un medic a exhumat trupul Annei Boleyn, iar afirmațiile lui Wyatt s-au dovedit a fi niște minciuni. 

Regele Henric al VIII-lea, relații cu toate doamnele din familia Boleyn?

Unele zvonuri amintesc faptul că regele Henric al VIII-lea a avut aventuri cu Elizabeth Boleyn, iar Anne s-ar putea să fie fiica lui! Niște autori spun că Henric a avut o aventură în tinerețe cu Elizabeth pe când Thomas Boleyn era în Franța și Anne a fost concepută. Asta ar fi fost credibil, dacă nașterea Annei ar fi fost plasată în 1507, nu 1501, pe când Henric avea doar 10 ani! Când regele s-a confruntat față în față cu acest zvon nu a negat relațiile cu Mary Boleyn, sora Annei, dar a negat vehement o relație cu Elizabeth, spunând „Never the mother!’’ (Niciodată mama!). Relațiile cu sora Annei de prin 1521-1526 au adus mii de zvonuri, spunând că Mary ar fi dăruit doi copii regelui. Se spune de-asemenea că Mary a fost amanta rivalului lui Henric, Francis I al Franței, cât timp a fost în Franța, în perioada 1515-1519.

Acuzațiile aduse Annei Boleyn

Anne Boleyn a fost acuzată de adulter cu 5 bărbați, printre care se numără: Mark Smeaton, instrumentist la curtea regală, Henry Norris, un nobil de la curte și propriul ei frate, George Boleyn. Toți cei acuzați au fost declarați vinovați și executați la 17 mai 1536 prin decapitare. Acuzațiile, cel mai probabil false, au fost făcute de apropiații reginei Caterina de Aragon și ai fiicei sale, Mary, viitoarea Maria I a Angliei. Niciodată acuzațiile nu au fost dovedite, dar după două sarcini ale Annei, din care una imaginară, care ne arată cât de disperată era Anne să rămână însărcinată și să ofere un fiu care să o ajute să devină regină, iar una pierdută, după atenția lui Henric asupra lui Jane Seymour, noua lui amantă, Henric probabil voia să scape de regina lui și să se căsătorească cu o a treia soție, care avea să îi ofere un fiu, Jane Seymour.

Rugăciunea

Cronicile vremii spun că Anne a pășit spre locul unde urma să i se taie capul cu demnitate și cu onoarea ce i se cuvine unei regine. Ea voia cu toată ființa să rămână în amintirea tuturor nu ca o adulteră, ci ca o regină care l-a cucerit pe marele Henric al VIII-lea. Cu siguranță, acest lucru i-a reușit.

Se mai zice că în momentul în care Anne a îngenuncheat și și-a pus gâtul pe butuc, a început să se roage cu voce tare. Imediat după ce execuția a avut loc și călăul a arătat capul mulțimii adunate lângă eșafod ( în Evul Mediu se proceda astfel, pentru ca ultimele imagini din viața celui condamnat să fie mulțimea de oameni și să ducă rușinea în lumea celor drepți), se spune că buzele nu s-au oprit până când rugăciunea nu a fost terminată.

Hulită de unii, apreciată de alții pentru curaj, Anne Boleyn rămâne în istorie ca fiind cea care a dat naștere celei mai mari regine ale Angliei, Elisabeta I.

2 thoughts on “Curiozități despre Anne Boleyn

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: