Dragobetele are rădăcini foarte vechi în istoria poporului român, fiind sărbătorit încă de pe timpul dacilor. Pe vremea aceea Dragobete era o divinitate asemeni lui Cupidon (celebrat de romani) și a lui Eros (sărbătorit de grecii antici).
Dragobete, numit și Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, este un fecior chipeș și puternic care aduce iubirea în casele și în sufletele românilor. Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților, care, în ziua de Dragobete, se îmbrăcau cu straie curate, de sărbătoare, și porneau cu voie bună înspre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele și tămâioasă. Aceste flori erau așezate la icoane, urmând a fi folosite la diverse farmece de dragoste. Vorba aceea: omul sfințește locul.
Înspre ora prânzului, fetele porneau degrabă spre sat, fuga fiecărei mândre atrăgând după sine un băiat căruia i s-o cam aprins câlcâiele după ea. De își prindea aleasa, băiatul îi dădea o sărutare în văzul lumii, sărutare care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an. De aici și celebra zicală Dragobetele sărută fetele. Flăcăii și fetele obișnuiau ca în ziua de Dragobete să își cresteze pe braț o cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați și surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca această zi să nu îl prindă fără pereche, fapt care ar fi presupus un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului. Se mai credea că în ziua de Dragobete păsările care nu migrează se adună în stoluri, își aleg perechea și încep să își construiască cuiburile.
Superstitii de Dragobete
- Dacă nu respecți sărbătoarea Dragobetelui ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui
- Nu trebuie să te cerți cu soția în casă și nici cu o altă femeie, că-ți va merge rău
- În ziua de Dragobete se începe orice lucru, că merge cu spor. Se scutură, se așează în casă ca să vină binele și averea, să se întoarcă la casă
- La Dragobete femeile de la țară, ca să nu prindă soarele pe copii lor, le leagă de gât un șnur din arnici roșu, împletit cu bumbac alb
- Dacă auzi pupăza de Dragobete, atunci vei fi harnic tot restul anului
- Dacă n-a fost brumă până la Dragobete, atunci nu va fi nici curând

Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale poporului român. Se presupune că pentru omul arhaic, 24 februarie, ziua celebrării acestei sărbători dragi tuturor, simboliza începutul primăverii, momentul în care natura se trezește, ursul iese din bârlog și păsările își caută cuiburi.
Să fiți iubiți!🤗
Leave a Reply