Alcatraz, închisoarea perfectă


Timp de zeci de ani Alcatraz fost una dintre cele mai sigure inchisori din lume, fiind renumită pentru nivelul înalt al securității.

Insula Alcatraz

Insula Alcatraz, situată în centrul Golfului San Francisco, are o suprafaţă de 85.000 m², având 41 de metri înălţime faţă de nivelul mării şi o lungime de 500 de metri.

Inițial a fost o fortăreață militară

Exploratorul spaniol Juan Manuel de Ayala a descoperit insula în anul 1775. Numele de Alcatraz provine de la “Isla de los Alcatraces”, care înseamnă Insula Pelicanilor, păsări care populau intens zona aceea. În anul 1847, guvernatorul Californiei cumpără insula Alcatraz cu 5000$ de la Mexic.

În anul 1848, în urma războiului mexico-american, California revine Statelor Unite ale Americii, împreună cu insula Alcatraz. În anul 1854 este clădit farul care semnaliza insula (primul de pe coasta Pacificului), iar în anul 1859 este finalizată o fortăreaţă. Din anul 1861, fortăreaţa avea să fie folosită ca închisoare pentru prizonierii prinși în războiul civil american.

Deținuții și-au construit propria închisoare

Alcatraz. 1930

Întrucât tensiunile s-au mai domolit, nu mai era nevoie de prezenţa militarilor pe insulă. Astfel armata s-a retras, lăsând în urmă fortăreaţa care ajunsese într-o stare deplorabilă. Între anii 1909-1911 prizonierii au fost obligaţi să muncească la construirea închisorii, clădire care se află în picioare şi în ziua de azi. În anul 1933, închisoarea Alcatraz a trecut în administraţia Departamentului de Justiţie al SUA, acesta fiind momentul în care s-a născut renumele de cel mai teribil loc de detenţie din lume.

Viaţa din inchisoarea Alcatraz nu era ca în filme

Închisoarea Alcatraz şi-a clădit rapid un renume, despărţindu-i pe cei care păreau incorigibili de restul populaţiei. În unele perioade, exista regula ca deţinuţii să nu comunice între ei, în închisoare fiind o linişte mormântală. Dar condiţiile de la Alcatraz nu erau chiar atât de rele precum au fost prezentate în filme. Deţinuţii beneficiau de trei mese pe zi şi, în multe cazuri, de propria celulă. Unii condamnaţi chiar cereau să fie transferaţi la închisoarea Alcatraz pentru a-şi ispăşi pedeapsa, pentru faptul că gradul de violenţă era extrem de redus aici. Motivul pentru care criminalii renumiţi erau transferaţi la Alcatraz îl reprezenta rutina strictă a închisorii. În afară de hrană, adăpost, haine şi tratament medical, deţinuţii nu aveau alte privilegii. Exista însă un beneficiu important, faţă de alte închisori: apă caldă pentru duş. Acest atu nu exista din motive chiar altruiste, să zic așa. Se credea că dacă deţinuţii se obişnuiesc cu apa caldă, în cazul unei încercări de evadare, nu vor supravieţui în apele reci ale golfului.

Nici o șansă de evadare din Alcatraz

Din cauza apei reci și a curenților puternici din golf, „The Rock“ (Stânca – cum era cunoscută inchisoarea Alcatraz), devine un loc de detenţie ideal din punct de vedere al securității.

Interiorul închisorii

În cei 29 de ani în care a funcţionat (1934-1963), 36 de deţinuţi au încercat să evadeze din Alcatraz:

 • 23 au fost prinşi;
 • 6 au fost omorâţi de gardieni;
 • 2 s-au înecat, trupurile fiindu-le recuperate;
 • 5 au dispărut în apele golfului, fiind consideraţi morţi.

Oficial, niciun deţinut nu a reuşit să evadeze din închisoarea Alcatraz.

Primul far de pe coasta Pacificului

Primul far de pe coasta de vest a Americii a fost pus in Insula Alcatraz în 1854. Acesta a fost înlocuit cu un far mai mare în 1909, dar pentru o scurtă perioadă de timp a rămas primul far de pe coasta Pacificului.

Alcatraz și păsările

După cum îi spune şi numele tradus din spaniolă, Insula Pelicanilor, Alcatraz are o lungă relaţie cu păsările. Unul dintre cei mai faimoşi deţinuţi care şi-au ispăşit pedeapsa în închisoarea Alcatraz este Robert Stroud, cunoscut ca “Birdman of Alcatraz” (Păsărarul din Alcatraz). Robert Stroud a fost condamnat pentru două crime şi o tentativă de omor, fiind închis în regim de izolare. Acesta era renumit pentru pasiunea sa faţă de ornitologie, existând şi un film cu această poveste.

În prezent, insula Alcatraz aparţine în totalitate păsărilor, iar în timpul sezonului de împerechere, unele zone de pe insulă sunt închise tocmai pentru a proteja cuiburile.

Fantomele din Alcatraz

În inchisoarea Alcatraz au fost încarceraţi unii dintre cei mai diabolici oameni din lume. Din acest motiv, cred că putem accepta la un anumit nivel unele poveşti din spectrul paranormalului. Totuşi, trecutul sângeros al insulei se întinde cu mult înainte ca exploratorii spanioli să ajungă în Alcatraz. Indigenii credeau că insula este locuită de spirite malefice, folosind-o chiar ei ca un fel de închisoare. Cei care încălcau regulile tribale erau exilaţi pe insula. În perioada în care Alcatraz a funcţionat ca penitenciar, deţinuţii şi chiar gardenii au raportat în repetate rânduri sunete stranii, valuri de aer rece şi chiar ţipete, ori fantome ale soldaţilor. Unii cred că locul este bântuit, în timp ce alţii pun totul pe seama singurătăţii şi a faptului că mintea poate juca feste în condiţii vitrege precum cele din închisoarea Alcatraz.

Alcatraz. Închisoare federală

În anul 1933, închisoarea Alcatraz intră în administraţia Departamentului de Justiţie al SUA, iar în anul 1934 devine penitenciar federal de maximă siguranţă. Alcatraz era locul perfect pentru a-i închide pe cei mai periculoşi infractori. La 10 zile după deschidera penitenciarului, faimosul Al Capone a fost transferat la Alcatraz, unde avea de ispăşit restul din pedeapsa de 11 ani. Dacă la închisoarea din Atlanta, unde fusese închis până a fi transferat, avea un stil de viaţă luxos, datorat faimei şi banilor săi, lucrurile s-au schimbat când Al Capone a ajuns la Alcatraz. Aici trebuia să se supună regulilor sau să suporte carcera.

Al Capone (1889-1947)

Timp de 5 ani Al Capone a fost încarcerat la Alcatraz, fiind eliberat în anul 1939. Condiţiile grele din închisoare şi un sifilis netratat, l-au adus pe Al Capone într-o stare teribilă. A ajuns să aibă vârsta mentală a unui copil de 12 ani, murind în anul 1947 în urma unui accident vascular cerebral.

Gardienii şi familiile lor locuiau pe insulă

Casa gardienilor de pe insulă

Viaţa din închisoarea Alcatraz nu era grea numai pentru deţinuţi. Gardienii şi ceilalţi angajaţi ai penitenciarului locuiau pe insulă, împreună cu familiile lor, în nişte case separate, folosite anterior de militari. Copiii angajaţilor îşi petreceau timpul pescuind sau socializând între ei, având o masă de biliard şi o pistă de bowling. Familiile se deplasau în weekenduri cu barca pentru a face cumpărături, fiindu-le interzis să intre în contact cu deţinuţii.

A fost închisă pentru că era prea scumpă

Un lucru curios îl reprezintă faptul că inchisoarea Alcatraz nu a fost închisă pentru nerespectarea drepturilor omului sau pentru faptul că era un loc prea dur chiar şi pentru cei mai diabolici oameni.

În anul 1963, penitenciarul a fost închis tocmai din cauza care i-a adus renumele: locaţia. Costurile de funcţionare erau prea mari în raport cu utilitatea sa. Apa sărată cauza eroziuni puternice la nivelul clădirilor, întreţinerea acestora devenind excesiv de costisioare. La nivelul anilor ’50, statul cheltuia circa 10$/zi pentru fiecare deţinut, ceea ce însemna de 3 ori mai mult decât o închisoare federală obişnuită. Mai mult decât atât, în fiecare săptămână erau necesare circa 4000 de tone de apă proaspătă pentru consum şi igienă.

Poţi face un tur al închisorii Alcatraz

În prezent, închisoarea Alcatraz constituie o uriașă atracţie turistică. În anul 1972, insula Alcatraz a fost transformată în parc national, fiind introdusă în circuitul turistic al SUA. Pentru a face un tur al insulei, este necesară o rezervare. Circa 1,5 milioane de turişti vizitează anual insula Alcatraz, fiind inclus şi un tur al închisorii.

5 thoughts on “Alcatraz, închisoarea perfectă

Add yours

  1. Who knows, stii cum se zice. Never say never. 😉.
   Eu as fi interesat sa o vad, asa cum mi as dori sa vad un alt loc unic, Insula Robben. Voi scrie un articol și despre ea, merita. Aici a stat închis Nelson Mandela

   Liked by 1 person

  2. Ai dreptate! Poate, poate! Oricum am de gând să vizitez California, doar că este un pic cam departe de mine, pe coasta cealaltă, dar sper să ajung anul.acesta spre sfârşit!
   A, să ne spui şi nouă despre insula Robben!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: