
Produsele lactate au de multe ori o reputație proastă. Există o mulțime de dezinformări cu privire la lactate și, ca urmare, multe persoane evită produsele lactate și ratează beneficiile lor. Studiile arată că atunci când sunt consumate ca parte a unei alimentații sănătoase, produsele lactate contribuie la o mai bună sănătate a oaselor și îmbunătățesc calitatea generală a dietei.
Vă propun să analizăm împreună 10 mituri despre lapte. Voi ce credeți, sunt adevărate sau false?
Laptele obișnuit nu este la fel de sănătos ca laptele obișnuit organic
Fals: Nu există nicio diferență nutrițională între laptele organic și laptele natural. Ambele nu numai că au un gust minunat, dar conțin aceleași vitamine și minerale.
2. Doar laptele integral conține vitamina D
Fals: Toate tipurile de lapte, indiferent de nivelul de grăsimi, conține vitamina D. Laptele ocupă primul loc ca sursă alimentară de calciu, potasiu și vitamina D (toate extrem de importante pentru dezvoltarea oaselor). Produsele lactate sunt de asemenea mari surse de proteine.
3. Laptele furnizează mai mulți nutrienți decât sucul
Adevărat: La un pahar de 0.23 l, laptele furnizează de două ori mai mulți nutrienți și vitamine decât sucul. Nici măcar nu începeți să comparați laptele cu băuturile răcoritoare, care sunt pline de zahăr adăugat.
4. Laptele aromat nu este bun pentru dvs. datorită adăugării de zahăr
Fals: Copiii care beau lapte aromat își îndeplinesc mai mult nevoile nutriționale, nu consumă mai mult zahăr adăugat, grăsimi sau calorii și nu au o greutate mai mare decât cei care nu obișnuiesc să bea lapte. Laptele, fie aromat sau obișnuit, conține nouă vitamine și minerale esențiale, inclusiv proteine și calciu.
5. Soia, migdalele, nuca de cocos și băuturile din orez sunt mai sănătoase decât laptele
Fals: Aceste băuturi subt destul de bune, dar nu oferă pachetul de nutrienți sănătoși găsiți în produsele lactate și în lapte – calciu, potasiu, fosfor, proteine, vitamine A, D și B12, riboflavină și niacină. Un pahar de 0.23 l de băutură de migdale furnizează doar 1 gram de proteine, în timp ce laptele oferă 8 grame de proteine la o porție de 0.23 l.
6. Laptele pasteurizat oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât laptele nepasteurizat
Adevărat: Laptele crud și alimentele obținute din acesta nu oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât laptele pasteurizat, iar laptele crud poate prezenta riscuri grave pentru sănătate, precum expunerea la E. coli, listeria și salmonella, potrivit Administrației Federale a Medicamentului și alte agenții de sănătate, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie.
7. Persoanele sensibile la lactoză ar trebui să evite laptele și toate produsele lactate
Fals: Intoleranța la lactoză nu înseamnă intoleranță la lactate. Brânzeturile tari și produsele lactate de cultură precum iaurtul conțin puțin spre deloc lactoză. Laptele fără lactoză este, de asemenea, o alegere bună.
8. Fermierii ignoră mediul înconjurător și folosesc cantități mari de pesticide
Fals: Practicile de mediu din toate fermele sunt strict reglementate de agențiile federale și de stat, iar fermierii respectă sau depășesc în mod constant aceste reglementări.
9. Vacilor li se administrează antibiotice inutile pe care noi le vom ingera și vom avea probleme digestive
Fals: Uneori, vacilor li se administrează antibiotice în condiții aprobate de un medic veterinar. Odată ce i se administrează antibiotice, văcuța este separată de efectiv și continuă să fie mulsă, dar laptele luat este aruncat. Acest lapte nu ajunge niciodată la consumator și nu este inclus în niciun produs din lapte.
Oamenii ar trebui să evite laptele din cauza hormonilor
Fals: Studiile arată că minimele cantități de hormoni ce apar în mod natural se găsesc în alimente de orgine animală și vegetală, inclusiv în lapte. Acești hormoni naturali sunt complet descompuși în timpul digestiei. Unii fermieri aleg să folosească un hormon bovin natural, somatotropina bovină sau rBST, pentru a ajuta vacile să producă mai mult lapte. Siguranța rBST a fost afirmată și reafirmată de Departamentul Agriculturii din SUA, Administrația Federală a Medicamentului și alte organizații de sănătate de frunte.
Ps: adaug un update la ceea ce am scris. Pentru cei care vor sa afle și un alt punct de vedere: https://ligiapop.com/2009/04/13/de-ce-ar-trebui-sa-evitam-lactatele-si-proteinele-animale/
Ștefan, toate adevărurile enunțate par în avantajul firmelor procesatoare de lapte 🙂
Eu personal mă risc să fierb laptele crud timp de 15 minute. Și să mănânc brânzeturi din lapte nefiert.
LikeLiked by 1 person
E foarte posibil sa fie asa.
Eu nu sunt consumator. Am aceeași problema cu lactatele ca și cu orezul. De la 10 ani am terminat cu lactatele.
Nici nu vreau sa cad în extrema veganilor, nici în cea a celor care considera ca proteinele de origine animala și atat sunt bune.
Ce am prezentat este un punct de vedere.
LikeLike
Interesante informații legate de lapte !
Nici nu știam atâtea lucruri despre lapte..
Mulțumesc, Weekend Plăcut !
LikeLiked by 1 person
Cu multa placere!
Multumesc! O zi faina și weekend plăcut
LikeLiked by 1 person