Marele Canion


Grand Canyon este un parc național aflat pe teritoriul Statelor Unite, în nord-vestul Arizonei. Caracteristica centrală a parcului este Grand Canyon, un defileu al râului Colorado, care este una dintre cele șapte minuni naturale ale lumii. Parcul Național Grand Canyon acoperă o suprafață de 4.926 kilometri pătrați.

Terenul este semi-arid și este format din platouri ridicate și bazine structurale tipice sud-vestului Statelor Unite. Sistemele de scurgere au tăiat adânc prin rocă, formând numeroase canioane cu pereți abrupți. Pădurile se găsesc la cote mai mari, în timp ce cota inferioară este formată dintr-o serie de bazine de deșert.

Parcul Național Grand Canyon este al 15-lea sit din Statele Unite care a fost numit parc național. În 1979, UNESCO a declarat parcul drept patrimoniu mondial.

Parcul Național Grand Canyon a fost numit parc național oficial în 1919, dar zona aceasta a fost bine cunoscută americanilor cu mai bine de treizeci de ani înainte.

În 1903, președintele Theodore Roosevelt a vizitat site-ul și a spus: „Marele Canion mă umple de uimire. Este dincolo de orice comparație, de orice închipuire; absolut inegalabil în întreaga lume. Lasă această minunăție a naturii să rămână așa cum este acum. Nu faceți nimic care să-i modifice măreția, sublimitatea și dragostea. Nu puteți îmbunătăți acest lucru. Dar ceea ce puteți face este să-l păstrați pentru copiii voștri și pentru toți cei care vin după voi, ca fiind o minunată imagine pe care ar trebui să o vadă fiecare american.”

Cunoscut pentru semnificația sa geologică, Marele Canion este unul dintre cele mai studiate peisaje geologice din lume.

Aproape două miliarde de ani de istorie geologică a Pământului au fost expuse pe măsură ce râul Colorado și afluenții săi își crează canale prin strat după strat de stâncă, în timp ce Platoul Colorado se înalță.

Grand Canyon are 446 km lungime, până la 29 km lățime și atinge o adâncime de 1.800 metri.

Administrația parcului se află în satul Grand Canyon, nu departe de intrarea de sud în parc, lângă unul dintre cele mai populare puncte panoramice.

Point Imperial, cel mai înalt punct al Marelui Canion, situat la 2.683 metri, oferă o priveliște extraordinară.

Cape Royal oferă o panoramă în sus, în jos și peste canion. Locul este popular pentru admirarea celor mai frumoase răsărituri și apusuri din Marele Canion.

Peste 1.700 de plante, 440 de păsări, 90 de mamifere, 40 de reptile, 8 amfibiene și 17 specii de pești se găsesc în parc.

Datorită numeroasei sale ecosisteme, Parcul Național Grand Canyon găzduiește o diversitate incredibilă a vieții păsărilor, cu aproape 450 de specii de păsări. În 2014, Marele Canion a fost desemnată areal de păsări importante la nivel global, pentru a recunoaște rolul important pe care îl joacă parcul în protejarea a sute de specii de păsări. Condorii au fost reintroduși în Marele Canion în 1996.

Peste 90 de specii de mamifere numesc Parcul Național Grand Canyon acasă, oferind acestui parc o diversitate mai mare a speciilor de mamifere decât Yellowstone. De la cel mai mare animal terestru din America de Nord (bizon) până la unele dintre cele mai mari diversități de specii de lilieci din Statele Unite, Grand Canyon găzduiește o populație de mamifere mult mai mare decât mulți ar putea crede. Majoritatea vizitatorilor parcului văd căprioarele și veverițele, dar multe dintre mamiferele din Grand Canyon duc o viață nocturnă sau se mișcă neobservate.

Marele Canion găzduiește 41 de specii de reptile: 22 de specii de șerpi, 18 specii de șopârlă, inclusiv monstrul Gila – singura șopârlă veninoasă originară din Statele Unite și o specie de țestoase.

Ca majoritatea locurilor de pe Pământ, în Parcul Național Grand Canyon se găsesc mult mai multe specii de nevertebrate decât orice alt grup de animale. Parcul găzduiește 292 de specii de fluturi și molii și 179 de specii de gândaci. Unul dintre cele mai veninoase animale din parc, scorpionul de scoarță este un animal mic care crește doar până la 6,4 centimetri lungime. Cei mai mari păianjeni din lume, tarantulele, sunt prădători care numesc Grand Canyon acasă, hrănindu-se cu insecte, șopârlele mici și rozătoare mici.

Există aproximativ 1.737 de specii cunoscute de plante vasculare, 167 de specii de ciuperci, 64 de specii de mușchi și 195 de specii de lichen găsite în Parcul Național Grand Canyon.

Parcul național Grand Canyon are o parte de cel mai curat aer din SUA,

Zona Parcului Național Grand Canyon este populată de cinci triburi de indieni: Hopi, Navajo, Havasupai, Paiute și Hualapai.

Aproape șase milioane de oameni vizitează acest parc național în fiecare an. Acest lucru face ca Parcul Național Grand Canyon să fie cel de-al doilea parc cel mai vizitat din Statele Unite, după Parcul Național Great Smoky Mountains.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: