Curiozități despre Peștera de Cristal


Peștera Cristalelor, numită și Peștera Gigantului de Cristal, este o peșteră care este localizată în Naica, Chihuahua, Mexic.

Peștera a fost descoperită în aprilie 2000 de minerii care au săpat un nou tunel pentru compania minieră Industrias Peñoles situată în Naica. Peștera Cristalelor este conectată la Mina Naica la o adâncime de 300 de metri. Camera principală conține cristale gigant de selenit, unele dintre cele mai mari cristale naturale găsite vreodată. Cel mai mare cristal din peșteră găsit până în prezent are 12 metri în lungime, 4 metri în diametru și 55 tone în greutate.

Peștera Cristalelor este foarte greu accesibilă astăzi din cauza condițiilor meteorologice. Când era accesibil, temperatura interioară a peșterii era extrem de ridicată, temperaturile aerului ajungând până la 58 ° C și cu 90 până la 99 la sută umiditate. Peștera este relativ neexplorată din cauza acestor factori. Fără o protecție adecvată, oamenii ar putea rezista doar aproximativ zece minute în interiorul peșterii.

Pentru a afla cum au crescut cristalele la asemenea dimensiuni gigantice, omul de știință Juan Manuel García-Ruiz a studiat istoricul formarea acestora. Cristalele, a spus el, au prosperat, deoarece au fost scufundate în apă bogată în minerale, cu un interval de temperatură stabil – în jurul valorii de 58 ° C. La această temperatură, anhidritul, care exista din abundență în apă, s-a dizolvat în gips, un mineral moale care poate lua forma cristalelor din această peșteră.

Peștera în sine se află deasupra unei camere de magmă, care a încălzit apa subterană până la niveluri unde a fost saturată cu minerale. Folosind datarea cu uraniu, oamenii de știință au aflat că cristalele aveau 500.000 de ani.

La începutul anului 2017, cercetătorii au raportat că au găsit microbi în interiorul cristalelor. Probabil că fuseseră prinși în cristale cu cel puțin 10.000 de ani în urmă și, posibil, până acum 50.000 de ani. Unele bacterii care trăiesc în peșteră nu se potrivesc cu alte forme de viață cunoscute de pe planetă.

Peștera a fost prezentată pe Discovery Channel, Naica: Beyond The Crystal Cave, în februarie 2011. Explorarea peșterii a dat credință existenței unor camere suplimentare, dar explorarea ulterioară ar fi necesitat îndepărtarea semnificativă a cristalelor.

Advertisements

10 Comments on “Curiozități despre Peștera de Cristal

  1. Asa e. Din fericire, accesul la pestera se face foarte greu. Iti trebuie cunostinte de alpinism si speologie pentru a intra. Am citit intr un articol ca se limitează drastic accesul turiștilor, undeva pe la 10 pe zi. Foarte bine.
    Sa ai o zi frumoasa.

    Liked by 2 people

  2. Pingback: Curiozități despre Peștera de Cristal — Dincolo de vârf – Aila

  3. Foarte frumoasa prezentare. Am sa o repostez și pe blog iar deseară când ajung acasă de la servici și pe site : aila.ro sa citească cât mai multe persoane aceste lucruri interesante. Cu mult drag va doresc o zi frumoasa!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lorin Braticevici

Digital Marketer pasionat de calatorii, fotografie, carti, filme si viitor

BRAINCHILD

gehadsjourney.wordpress.com

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

%d bloggers like this: