Democrația în România, între vis și realitate


Sunt unul dintre oamenii care au avut șansa să facă parte din prima generație din România care s-a bucurat de libertatea obținută prin sânge la Revoluția din 1989. Îmi amintesc cum era atmosfera pe atunci, la începutul anilor ’90. Lumea parcă era unită, parcă avea un scop. Acela de a forma o țară de care toți cetățenii să fie mândri. Nu m-au interesat regimurile politice de atunci, oricum eram prea mic ca să înțeleg despre ce e vorba. Însă îmi plăcea ceea ce vedeam pe stradă. Lumea zâmbea. Oamenii sperau, credeau mai mult în ei înșiși. Cu ochii mei de copil, lumea părea să se îndrepte către soare, cu bucurie, încredere și recunoștință.

Democrația pentru mine înseamnă un singur lucru: să dăruiesc și să fiu alături de cel de lângă mine. M-am autoeducat în stil cavaleresc și cred cu tărie în cuvântul “împreună”. Împreună vâslim împotriva curenților la care viața ne supune, împreună ne bucurăm de cele mai frumoase momente, împreună ajungem la vârful mult visat. Ambiția, motivația, credința, curajul, cunoașterea de sine, dragostea față de aproape și fascinația pentru lumea înconjurătoare împreună sunt de neoprit. Ele mereu vor învinge și vor ajunge întotdeauna unde merită, în vârful muntelui sufletului nostru. Avem cu toții nevoie să ne cunoaștem pe noi înșine, avem nevoie să ne descoperim acel element frumos ce ne definește personalitatea și atunci când vom reuși asta vom putea purcede în cea mai frumoasă călătorie din lume: în noi înșine. Fiecare dintre noi este plin de resurse, fiecare dintre noi este un campion, fiecare dintre noi are puterea de a învinge orice îi stă în calea către Bine, către progres.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale democrației, dar în același timp și un pericol, este posibilitatea de a ne informa de pe Internet. Putem astfel face petiții online, putem încerca să adunăm suficiente voturi pentru a organiza un referendum, atât de boicotat uneori de către mulți semeni, dar atât de folositor. Referendumurile sunt o obișnuință în sistemul de democrație directă din Elveția, de exemplu, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o inițiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorității alegătorilor precum și de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene.

Revenind la România. Deși mie personal îmi place mult mai mult să citesc din cărți și reviste, trebuie să recunosc că Internetul îmi e de mare folos. Mă ajută să comunic cu prietenii aflați în toate colțurile lumii și îmi oferă o gamă imensă de informații. De ce spun că poate fi și un pericol internetul? Deoarece există o foarte mare manipulare. Atunci când ne informăm, trebuie să o facem cu cap. Can-can-urile niciodată nu ne vor ajuta. Ce spun cei plătiți să facă campanii pentru partidele politice sau infiltrații serviciilor secrete în media, de asemenea. Consider că e bine să alegem surse sigure de informație. Care sunt acestea? Fiecare dintre noi le știm bine. Ne informăm din surse de încredere, de la oameni care niciodată nu s-au pretat la jocurile murdare din politică.

Pe lângă accesul la internet, democrația vine cu numeroase alte avantaje, cum ar fi: libertatea de exprimare, dreptul de a călători, libertatea de a alege, dreptul la sănătate. Însă aceste avantaje nu înseamnă nimic fără spiritul civic. Spiritul civic unește oamenii. Spiritul civic nu înseamnă să fii “tânăr frumos și liber” și să ceri totul pe tavă în permanență, fără să faci nimic. Spiritul civic înseamnă să te implici cu adevărat în societate, să iei parte la evenimente sociale, să faci voluntariat. Spiritul civic înseamnă să ai curaj să vorbești în fața semenilor tăi și prin gândurile împărtășite cu ei să creezi povești frumoase care se vor transforma în proiecte ce vor ajuta România să se vindece. Câți dintre noi putem face asta?

Drag român, am o scrisoare pentru tine. Te rog să o citești, să o înțelegi, să te întrebi ce poți face tu pentru a fi alături de semenii tăi și să crezi mai mult în tine. Promite-mi că măcar vei încerca.

Ai învățat in viață că e bine să privești imaginea de ansamblu, dar și că trebuie să lupți pentru visul tău. Ai învățat că trebuie să găsești în orice încercare elementele pozitive. Nu renunța niciodată! Ridică-te deasupra norilor frustrărilor, ai plângerii de milă și ai îndoielilor și fii liber! Explorează! Trăiește! Știu că ți-e greu să faci asta, dar să știi că nu ești singur. Voi fi alături de tine până la capătul lumii. Spune pot și vei putea! Ești motivat, ești ambițios și curajos. În tine se naște un lider. De ce știu asta? Pentru că mă uit în ochii tăi și văd dorință. Văd lupta pe care o duci zi de zi nu doar cu tine însuți, ci și cu cei care nu te înțeleg. Văd lacrimile pe care le verși de fiecare dată când simți că nu mai reziști. Îți simt bătăile inimii cum împletesc speranță. Îți citesc rugăciunile pe care le spui din tot sufletul, cerând binecuvântare și înțelepciune. Om frumos, dă-mi mâna și hai împreună să creăm România frumoasă!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019.

One thought on “Democrația în România, între vis și realitate

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Turisti incapatanati

Nu iti amintesti anii, doar calatoriile

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: