Prin Europa cu mașina


Europa a fascinat întotdeauna prin numeroasele sale atracții. Europa deține cel mai important patrimoniu cultural din lume. Croazierele pe Marea Mediterană, drumețiile în Alpi, vestigiile istorice fascinante, spectacolele tradiționale, toate acestea și multe altele constituie comoara fără egal pe care Europa ne invită să o cunoaștem și să ne bucurăm de ea. Din copilărie mi-am dorit să văd Alpii, zonă supranumită colierul de argint al Europei. Este momentul acum să îmi văd visul împlinit. O voi avea ca parteneră de călătorie pe mașina mea, un Land Rover Discovery și pe bicicleta mea, Anahera. Abia așteptăm să plecăm și să ne bucurăm de fiecare etapă a acestui drum deosebit.

Echiparea și pregătirea mașinii pentru călătorie

Întrucât mă așteaptă o călătorie într-o zonă a Europei unde este necesară multă atenție, îmi pun la cale tactica cu care voi aborda acest traseu.

Deoarece mă aștept și la drumuri offroad, consider că un scut motor Land Rover mi-ar fi de mare folos. Acesta are o rezistență mărită la impactul cu diferite obiecte aflate pe carosabil și mă gândesc în special la posibilele pietre. De asemenea, scutul acoperă compartimentul din față al mașinii, astfel defecțiunile cauzate de praful și noroiul ce intră în zona motorului vor fi reduse. Deoarece vreau să iau și bicicleta cu mine, mă gândesc să îmi procur un suport bicicletă. Un cârlig de remorcare Land Rover Discovery este absolut necesar. Acesta mă va ajuta să îmi pot pune bicicleta în sigurantă, dar mă va ajuta și în alte situații neprevăzute, cum ar fi o posibilă tractare. Nu se știe niciodată și vreau să mă asigur că nu îmi scapă nici un detaliu.

Am grijă de asemenea să nu îmi lipsească documentele necesare pentru călătorie: carte identitate, pașaport, permis auto, certificat de înmatriculare, asigurare RCA valabilă în străinătate (Carte Verde), asigurare CASCO cu acoperire internațională, asigurare de călătorie.

Îmi fac revizia tehnică, îmi verific sistemul de direcție și frânare, îmi fac presiunea roților, mă asigur că nu există scurgeri de ulei în zona motorului, verific funcționarea aerului condiționat, a ștergătoarelor și a jeturilor de spălare a parbrizului.

Am grijă de asemenea să am la mine toate resursele necesare unui astfel de drum: bidoane/baxuri de apă, ladă frigorifică, alimente rezistente la căldură, alimente hipercalorice și dulciuri simple (biscuiți, ciocolată), saci de dormit, haine groase și iau datele de contact ale tuturor instituțiilor din țările în care voi ajunge.

Mă asigur că nu imi lipsește trusa de prim ajutor, triunghiul și vesta reflectorizantă, manometrul, pompa roți, kitul reparare pană. Îmi procur becuri și siguranțe de rezervă și am grijă să am cea mai completă trusă de scule de pe piață.

Acestea fiind spuse, la drum cu mine!

Peisaje montane spectaculoase între Lacul Geneva și regiunea Salzburg

Profilul traseului
Lungime: circa 1150 km
Timp necesar: 12-14 zile
Plecare: Geneva
Sosire: Salzburg
Traseu (principalele puncte):
Geneva, Lausanne, Zermatt, Grindelwald,
Andermatt, Chur, St Moritz, Merano,
Bolzano, Cortina D’Ampezzo,
Lienz, Heiligenblut, Werfen, Salzburg
Informații despre trafic
Pentru autostrăzile din Elveția și Austria este
necesară vinieta. Pe autostrăzile franceze se
percepe taxă.

Geneva

Călătoria începe de la cel mai sud-vestic punct al Elveției, de la capătul Lacului Geneva, cunoscut de localnicii vorbitori de limba franceză și ca Lacul Leman. Cel mai mai frumos punct de reper al orașului este Fontaine du Jet d’Eau, care aruncă apă până la 145 m înălțime. “Roma protestantă”, unde, în urmă cu 450 de ani, Jean Calvin își predica ideile sale riguroase despre reformă, și unde Henri Dunant a fondat Crucea Roșie, în 1864, este astăzi un oraș cosmopolit, un oraș deosebit de atrăgător. Pe lângă marile organizații internaționale ce își au sediul aici, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite (O.N.U) sau Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S), se pot admira catedrala Sf Petru, Palace du Bourg-de-Four sau Muzeul de Artă și Istorie.

Lausanne

Urmărind A1, de-a lungul malurilor nordice ale lacului Geneva, ajungem la Lausanne. Această metropolă din Cantonul Vaud este un oraș universitar și comercial de renume, precum și locul unde se află Comitetul Olimpic Internațional. Principala atracție de aici este catedrala în stil gotic timpuriu.

Vevey și Montreux

Aceste două stațiuni formează centrul zonei viticole “Riviera Gaud” și se bucură de faimă internațională încă de la începutul secolului XIX. Vevey, unde, la începutul secolului XIX, a fost făcută prima ciocolată elvețiană, este și căminul marii companii Nestle. Festivalul de jazz din Montreaux este cunoscut în toată lumea. 

Zermatt și Matterhorn

Traseul se îndepărtează de lac și ne duce prin Valea Ronului prin Martigny și Sion spre Visp, unde drumul cotește la dreapta, spre Valea Matter. De aici urmează o călătorie fascinantă cu bicicleta în cel mai faimos oraș elvețian, Zermatt. Acesta își datorează faima vârfului Matterhorn (4478 m), atracția principală a Alpilor elvețieni. Astăzi 3000 de oameni iau cu asalt “vârful tuturor vârfurilor” în fiecare vară. În oraș există mai multe case vechi care atestă pionieratul alpinismului. Merită văzut Muzeul Alpin și Hotelul Monte Rosa, vechi de peste 150 de ani. O plimbare pe calea ferată Gornergrat, calea ferată cu cremalieră aflată la cea mai mare altitudine de pe continent, este de neuitat. În 40 de minute, urcăm până la 3089 m pe o porțiune de 10 km. Mai departe parcurgem 400 m cu telecabina pentru a ne delecta cu o priveliște panoramică de 360 de grade senzațională a 29 de vârfuri, care au o medie a înălțimii de 4000 m.

Grindelwald

Stațiunea balneară Grindelwald este înconjurată de cele trei vârfuri impresionante: Eiger, de 3970 m, Wetterhorn de 3701 m și Schreckhorn, de 4078 m. Merită făcută o plimbare pe calea ferată Jungfrau de la Pasul Kleine Scheidegg prin Eigerwand și Monch, până la gara aflată la cea mai mare altitudine din Europa – Jungfraujoch, la 3454 m. Din Grindelwald mergem către Interlaken și apoi spre sud, de-a lungul Lacului Brienz, prin Pasurile Grimsel (2165m) și Furka (2431m), ajungând în orașul Andermatt.

De la Andermatt la Chur

Din Andermatt, oraș balnear ideal pentru drumeții și tururi montane, ne îndreptăm către est, traversând Pasul Oberalp (2044 m) și ajungem la Chur. Această capitală de canton, care și-a obtinut carta de oraș roman în secolul III, fiind și primul oraș diocezan din Alpi, ascunde numeroase comori. Cele mai frumoase obiective sunt Catedrala și Muzeul Sf Maria, Muzeul Viticulturii, precum și Muzeul de Artă Bundner.

St Moritz

Acest oraș balnear plin de farmec, din inima regiunii Engadina Superioară, este considerat leagănul turismului de iarnă din Europa, și împreună cu Davos, cel mai de lux areal din Graubunden. Orașul care a găzduit două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (1928 și 1948) este situat la poarta de acces către un peisaj lacustru unic: Lacul St Moritz, Lacul Silvaplana și Lacul Sils. Pârtia Cresta, pentru concursuri cu sania, și pârtia de bob sunt legendare.

Din St Moritz, B27 ne duce în aval de râul Inn, prin Samedan și Zuoz, spre regiunea Engadina Inferioara – un ocol util pentru a ne bucura de frumusețea satelor din Graubunden. Revenim la drumul principal și traversăm Pasul Bernina (2323 m), pe lângă panorama de vis a grupului glaciar Bernina, în valea Râului Adda Superior, prin Veltlin și apoi în Italia. De aici, spectaculosul pas Stifser Joch se ridică la 2578 m, la poalele vârfului Ortles, și continuă apoi spre Bormio, înainte de a ne duce prin Valea Trafoi, la Adige. De aici ne îndreptăm către est și ajungem în Merano.

Merano

Acest oraș situat în preajma râului Tasser a înflorit sub domnia conților de Tirol, până la mijlocul secolului XIV. Astăzi Merano atrage prin izvoarele cu apă curativă și prin clima blândă îndeosebi, dar și prin fascinantul centru vechi. Străduțele înguste, arcadele minunate, casele vechi burgheze, biserica gotică Sf. Nicolae, sunt câteva dintre atracțiile ce merită a fi admirate.

Bolzano

Capitala Tirolului de Sud este localizată la confluența râurilor Isarco și Adige. O plimbare pe străduțele înguste dintre Lauben, Komplatz și Obstmarkt dezvăluie un oraș vechi fermecător, din Evul Mediu. Atracțiile principale includ mănăstirile dominicană și franciscană, Fortul Runkelstein și Castelul Maretsch.

La sud-est de Bolzano, S241 ne duce spre peisajul de vis al Munților Dolomiți, presărat cu turnuri și vârfuri de calcar uluitoare. Poposim la pasul Karer, valea Fassa și Passo Sella, formațiunile de rocă de aici fiind impresionante. După ce admirăm extraordinara Vale Funes ne îndreptăm spre Passo Gardena. Pe măsură ce trecem de Grupul Sela, prin Colfosco și Corvara, rămânem uimiți de imenșii pereți de stâncă. Trecând de Passo di Campolongo, ajungem în fața “Marelui Drum al Dolomiților”, care duce către Cortina D’Ampezzo.

Cortina D’Ampezzo

Această stațiune balneară și a sporturilor de iarnă este înconjurată de unele dintre cele mai frumoase vârfuri din regiune, înalte de 3000 m. Printre acestea se afla simbolul măretiei Dolomiților, Tre Cime di Lavaredo. Trecând prin impozanta Vale Drava, lăsăm în urmă Italia și intrăm în Austria, unde vom face o binemeritată escală în Lienz.

Lienz

Capitala Tirolului de Est este înconjurată de munți splendizi și cuprinde multe clădiri fermecătoare, incluzând Biserica Sf Mihail și Castelul Bruck. Acesta adăpostește cel mai mare muzeu din Tirol.

Heiligenblut

Trecând prin Pasul Islesberg, aflat la 1204 m și prin Valea Moll Superior, ajungem în orașul Heiligenblut, extrem de popular pentru amatorii de pelerinaje și alpinism. Biserica de aici, al cărui turn ascuțit are pe fundal maiestuosul Grossglockner, cel mai înalt vârf din Austria (3798 m), se numără printre cele mai fotografiate obiective. Părăsim biserica și ne pregătim sufletește pentru parcurgerea unuia dintre cele mai impresionante drumuri montane din lume, drumul alpin de altitudine Grossglockner. Cu 27 de viraje în ac de păr, acest drum panoramic de 48 km trece prin Parcul Național Hohe Tauern. Ne îndreptăm fascinați și copleșiți de minunile naturii către destinația noastră finală, Salzburg.

Salzburg

Fino ala fine! După un drum senzațional, în care ne-am bucurat de peisaje de poveste, de ospitalitatea localnicilor și de legendele pline de farmec despre munți și tradiții, iată-ne ajunși la capătul aventurii noastre, în Salzburg, orașul lui Mozart. Salzburg, aflat pe malul stâng al râului Salzach, cu piețele sale largi ce abundă de viață și aleile înguste, cu nenumărate fântâni și statui, cu lucrări din stuc și marmură, reprezintă o combinație unică între vechi și modern.

Casa lui Mozart, Castelul Hellbrunn și o plimbare la apus pe Muntele Kapuzinersberg, munte la baza căruia se află frumosul Salzburg, reprezintă opțiunile mele pentru a încheia acest tur minunat.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019.

2 thoughts on “Prin Europa cu mașina

Add yours

    1. Multumesc din inima! E articolul la care am lucrat cel mai mult, dar cu siguranta va merita. Pana acum n-am coborat niciodata sub 80 puncte la note. 95, 80,84 si 80 pana acum. Urmeaza proba cu bijuteriile, cu Coeur de Mer, unde imi doresc mult sa iau peste 9.
      Sa ai o seara frumoasa!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: