Mount Rushmore. Artă în stâncă


Sud-vestul statului american Dakota găzduiește priveliști incredibile, cum ar fi Badlands și Needles of the Black Hills, dar nimic nu poate întrece Memorialul Național Mount Rushmore. Acest monument uriaș și-a sărbătorit 75 de ani de viață în 2016.

Mount Rushmore. Un vis dus la capăt

Ideea creării unei sculpturi în Black Hills a venit în anul 1923, de la istoricul Doane Robinson. El a vrut să găsească o modalitate de a atrage turiștii în statul Dakota.

Robinson a dorit inițial să sculpteze înfățișările unor mari eroi ai Americii, precum liderul Oglala Lakota Red Cloud, exploratorii Lewis și Clark și Buffalo Bill Cody, în pinioanele din piatră din apropiere cunoscute sub numele de needles.

Sculptorul danez-american Gutzon Borglum i-a venit în ajutor lui Robinson. La vremea respectivă, el lucra la sculptarea masivă Stone Mountain din Georgia. Pentru a încerca să scape de acest proiect, le-a spus subalternilor săi ca modelul este defect și că monumentul nu va trece testul timpului.

Borglum, un bun prieten al sculptorului francez Auguste Rodin, a visat la ceva mai mare decât la niște needles. Voia ceva care să atragă oamenii din întreaga lume. Voia să cioplească un munte.

Borglum și fiul său, Lincoln, au crezut că monumentul ar trebui să aibă o importanță națională și au decis că patru președinți ar trebui să fie sculptați. Președinții au fost aleși pentru contribuția lor semnificativă la întemeierea, extinderea, conservarea și unificarea țării.

  • George Washington (1789 – 1797) a fost ales pentru că el era tatăl fondator al națiunii americane
  • Thomas Jefferson (1743-1826) a fost ales pentru că el a fost președintele care a semnat Achiziția Louisiana și a fost autorul Declarației de Independență.
  • Theodore Roosevelt (1858-1919) a fost ales pentru că a reprezentat conservarea și înflorirea industrială a națiunii americane
  • Abraham Lincoln (1809-1865) a fost ales pentru că a condus țara în timpul Războiul Civil și a crezut în modernitate.

90% din munte a fost sculptat cu dinamită, iar peste 450.000 de tone de rocă au fost îndepărtate. După aceea, s-a executat o sculptură fină pentru a crea o suprafață la fel de netedă ca un trotuar din beton.

In fiecare noapte, Muntele Rushmore este iluminat timp de două ore. Întrucât iluminarea poate afecta mediul natural, în 2015 a fost instalat un nou sistem de iluminare cu LED-uri de înaltă tehnologie pentru a reduce efectele negative ale poluarii luminoase.

Advertisements

2 Comments on “Mount Rushmore. Artă în stâncă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lorin Braticevici

Digital Marketer pasionat de calatorii, fotografie, carti, filme si viitor

BRAINCHILD

gehadsjourney.wordpress.com

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

%d bloggers like this: