Mod supraviețuire


Supraviețuirea constă în abilitatea de a înota în ape necunoscute

Frank Herbert

Prin enciclopedia Supraviețuitorii, autorii David Long și Kerry Hyndman ne invită să lăsăm deoparte tot ceea ce știm că putem să facem și să ne imaginăm măcar pentru un moment în ipostaza de a fi lipsiți de orice apărare. Luminile se sting. Cortina se trage. Nu mai suntem decât noi și cei mai aprigi dușmani: temerile noastre. Cum le învingem? Cum reușim să depășim pragul critic, limita între viață și moarte? Sunt două întrebări ce își vor găsi răspunsul în această carte.

Ștefan Apostol

Descoperim în această enciclopedie numeroase povești ale unor oameni care au învins imposibilul. Zi de zi avem un program. Mergem la serviciu, gătim, avem grijă de copiii noștri, ieșim în oraș cu prietenii, ne delectăm cu o muzică bună sau citim. Suntem într-o siguranță destul de mare. Dar oare ce se întâmplă când această aparentă stare de confort dispare? Cum reacționăm atunci când ne trezim într-un loc izolat, fără posibilitatea de a cere ajutor? Ce anume din noi ne ajută să nu ne dăm bătuți? Iată câteva întrebări legitime legate de situațiile imprevizibile în care putem ajunge în orice moment al vieții noastre.

Ca persoană ce a trecut printr-o astfel de experiență, pot spune că frica devine cel mai bun prieten. Frica îți dă un curaj nebănuit. Frica estompează toate gândurile de neputință atunci când te afli în pericol. Imaginația și intuiția se împletesc și trezesc în tine puterea de a învinge. Dintr-o dată nu mai ești un simplu om. Ești propriul tău erou. Ești un învingător.

Dragoș Preutescu

Frica o are fiecare dintre noi. Nimeni nu a fost capabil să învingă în totalitate această emoție atunci când s-a întâlnit cu ea. Important este ce facem în aceste momente. Foarte bine ai remarcat că ne putem folosi de imaginație și de intuiție pentru a depăși această stare. Când ești pus în fața morții, când singura capacitate de a trăi, de a supraviețui, ești tu, lucrurile se schimbă iremediabil și abia atunci afli de ce ești capabil. Ceea ce nu ne face să ne dăm bătuți este exact instinctul de supraviețuire. Personajele din enciclopedia Supraviețuitorii știu că merită să mai trăiască. Fiecare dintre personajele (reale) alese de cei doi autori au trăit situații total diferite și fiecare a reușit să găsească cea mai optimă cale de a supraviețui folosindu-se de inteligență, de memorie, de intuiție sau pur și simplu de norocul că au rămas în viață. După ce se prăbușeșe avionul în care erai și tu afli că ești singurul supraviețuitor, eu spun că primești destulă putere să continui. Citind această enciclopedie, m-am întrebat la fiecare poveste: oare cum gândea fiecare dintre victime, cum găsea puterea, cum se folosea de inteligență? Tot timpul am fost în mintea lor.

Ștefan Apostol

Pot să spun faptul că există câteva etape prin care acești oameni au trecut. Probabil că nu greșesc dacă zic că sunt universal valabile. Prima etapă este negarea. Îți pui întrebări. Cum se poate una ca asta? Ce s-o fi întâmplat de am ajuns așa? A doua etapă este furia. Ai rămas poate singurul supraviețuitor. Simți că orice ai încerca să faci se duce de râpă. Îți pierzi controlul. Țipi, lovești. Încerci să faci orice ca să scapi, dar nimic din gândurile tale nu te ajută, ba dimpotrivă. Îți accentuează emoțiile negative. A treia etapă este acceptarea. Aici se face diferența între învingători și învinși. Realizezi faptul că tot cumulul de gânduri de disperare nu te ajută cu nimic. Reușești să îți învingi frustrarea și începi să te liniștești. Cu cât devii mai calm, cu atât în mintea ta încep să se adune informații care vor duce în final la salvare. Privești în jurul tău. Orice detaliu care până atunci nu ți se părea important, capătă o importanță ieșită din comun. Începi să aduni date și pas cu pas îți recapeți curajul, apoi încrederea în tine. Fiecare mică reușită devine o mare victorie.

Când treci printr-o astfel de experiență, tot ceea ce ai fost până în acel moment este dat uitării. Așa cum spune celebra Oprah Winfrey, devii cea mai bună versiune a ta. Te naști din nou. Primești a doua șansă la viață. Toți cei care au trecut prin astfel de momente capătă o extraordinară motivație, o dorință puternică de a trăi fiecare zi. De a se întoarce la simplitate, de a se regăsi pe ei înșiși și de a împărtăși semenilor bucuria lor.

Dragos Preutescu

Păi este tocmai invers, tot ceea ce ai fost, ai acumulat, te ajută să poți să învingi o situație extrem de dificilă, care te poate duce la moarte, așa cum se întâmplă cu multe dintre exemplele din enciclopedia Supraviețuitorii. E foarte posibil, ca „cea mai bună versiune a ta” să te ajute să înțelegi ideea de moarte și să o poți evita. Alfel nu ai cum. Mental, fizic, e tot ce ai acumulat pentru tine și în timp, ca să ajungi să depășești o situație extremă. Dar sunt curios să ne spui, care dintre cazurile prezentate în enciclopedie ți se pare cea mai remarcabilă poveste? Și o întrebare mult mai importantă, este, cum începem să vedem viața atunci când trecem printr-un moment extrem, foarte periculos pentru noi? Sigur ne poți împărtăși din experiența ta, cât de mult ți-ai schimbat perspectivele asupra vieții, când ai trecut prin momente foarte dificile sau periculoase.

Ștefan Apostol

Cea mai remarcabilă poveste mi se pare experiența trăită de Anna Bagenholm, femeia care a înghețat bocnă, dar a supraviețuit. Acest caz m-a impresionat datorită formidabilei lupte care au dus-o în primă fază echipa de salvare, apoi medicii și asistentele, pentru a încerca să o ajute. Este de domeniul miracolului să scapi atunci când temperatura corpului îți ajunge la 13.7℃. De asemenea, nu au existat urmări neurologice importante. După două ore fără semne vitale și alte patru ore petrecute în sala de operație. Mi se pare un lucru extraordinar. Mai mult, Anna a reușit să devină colegă cu medicii și cu asistentele ce i-au salvat viața. Mi se pare cel mai prețios mod de a-ți arăta recunoștința. Deși își dorea să devină medic chirurg, urmările traumei au obligat-o să se îndrepte către o altă specializare, către radiologie. De asemenea, ea face parte din echipajul de intervenții cu elicopterul a Spitalului Universitar Tromso. Mă întreb, oare cum a fost pentru Anna să se întoarcă înapoi pe munte, acolo unde a fost la un pas de moarte? Cred că în ea s-a dat o luptă aprigă, dar atitudinea, perseverența și curajul, împreună cu încurajările celor dragi, i-au permis Annei să își depășească fricile și să devină astfel nu o supraviețuitoare, ci o luptătoare și un model pentru semeni.

Ca să răspund la a doua ta întrebare, voi face un exercițiu de imaginație. Închipuie-ți că înaintea ta sunt doi pereți. Unul este vopsit și pe el se află înrămate tablouri ce îi înfățișează pe cei dragi ție, peisaje, etc. E frumos. Dar parcă ceva lipsește. Nu știi ce. Cauți să afli răspunsul la această întrebare, dar nu poți. Celălalt perete este doar vopsit. Ai șansa să afli răspunsul la ceea ce cauți. Ce variantă alegi? Cu siguranță pe a doua. De ce? Pentru că acesta e drumul tău spre împlinire.

Așa se vede viața după ce treci printr-o politraumă. Simplu și curat. Ești împins de la spate de o bucurie imensă, o bucurie care vine din dorința de a trăi și de a experimenta. Fără piedici. Nu e ușor. Eu am avut nevoie de ani de consiliere post-traumatică pentru a gândi astfel. Adesea aveam momente când deși voiam să fac un lucru, nu puteam pentru că mă simțeam neputincios. Și atunci sufeream și îmi plângeam de milă. Într-o zi însă, doamna psiholog, văzându-mă că am tendința să mă abat de la drumul cel drept, mi-a spus ferm: POȚI VEDEA, POȚI AUZI, POȚI ATINGE, POȚI MÂNGÂIA, POȚI MIROSI, TE POȚI RUGA, POȚI VORBI ȘI POȚI MERGE MAI BINE CA ÎNAINTE. Eu nu conștientizam aceste lucruri, chiar dacă prietenii, într-o manieră sau alta, îmi mai spuneau că are să fie bine cu mine și că pedeapsa nu își are locul. Trebuie să iau lucrurile pas cu pas, etapă de etapă. Cu răbdare și credință.

Cum văd astăzi viața? Fascinantă! Soarele răsare și apune parcă mai frumos de la zi la alta. Sufletul mi-e liniștit, nu mai simt zbucium. Mă bucur de natură, îmi place să fiu observator. Împărtășesc gânduri cu prietenii. Mă las să plâng. Am trecut prin atât de multe și faptul că azi mă pot mișca reprezintă un miracol, pentru care sunt recunoscător Domnului și tuturor celor care au fost și sunt alături de mine.

Dragoș Preutescu

De la fiecare dintre exemplele prezentate în enciclopedie putem învăța câte ceva despre răbdare, psihologie umană, perseverență, lupta cu moartea, metode de supraviețuire. Pe mine m-a fascinat cazul celor două familii care au fugit din Germania de Est. Câtă perseverență și curaj să confecționezi un balon pentru a evada prin aer, câtă meticulozitate a psihicului să îți asumi toate riscurile pentru a scăpa de un regim autoritar. Sigur, în enciclopedia Supraviețuitorii ni se oferă o poveste sumară a fiecărei situații, dar cine este interesat poate căuta mai mult despre aceste cazuri prezentate. Îmi permit să spun că doar printr-un moment dificil, mulți dintre noi reușim să învățăm ceva cu adevărat despre viață. Exemplul peretelui alb oferit de tine este minunat. Viața nu este o certitudine, ci este o luptă cu incertitudinea, cu neprevăzutul. Acestea nu există sau nu apar în fiecare zi, dar când apar, atunci e momentul ideal să învățăm ceva despre noi și despre lumea din jurul nostru. Ștefan, pentru mine, lectura enciclopediei Supraviețuitorii a fost un moment de educare. Sper că la fel va fi și pentru cei care vor avea curajul să o citească.

Ștefan Apostol

Ai spus perfect. Pentru a citi această carte îți trebuie curaj. De cele mai multe ori, cel puțin din punctul meu de vedere, pentru a citi e necesară curiozitatea, urmată de pasiune și placere. De data aceasta însă, pentru a ne face o impresie despre ce înseamnă să supraviețuiești unei drame, avem nevoie de mult mai mult. Pe măsură ce vom citi enciclopedia, o să putem învăța mai multe lucruri despre noi și despre ce avem de făcut în situații critice.

“Supraviețuitorii”, o carte despre oameni pentru oameni. Ești pregătit să îți înfrunți propriile temeri?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: