Ziua Înălțării Sfintei Cruci


Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 septembrie. Această dată vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. În popor, Ziua Crucii este sărbătorită prin post și praznice, pentru sănătatea familiei, pentru bunăstarea gospodăriilor dar și pentru spor.

Bătrânii spun că de Ziua Crucii se închide pământul, acesta luând cu sine insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. În lumea satelor încă se mai crede că șerpii, înainte de a se retrage în ascunzișurile lor, acolo unde vor hiberna până în primăvara viitoare, se strâng mai mulți la un loc, se încolăcesc și produc piatra nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor.

De asemenea, preotul parohiei satului sfințește via și butoaiele cu vin pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii rămași la urmă nu mai trebuie culeși. Ei sunt păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și poartă numele de strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, oamenii fac focuri din viță uscată și petrec.

Este și vremea când busuiocul, menta, măghiranul și cimbrul, considerate plante magice, se sfințesc la biserică. În timpul slujbei ele sunt păstrate chiar lângă cruce. Busuiocul sfințit alină migrenele și durerile dentare. În mediul rural, cu crenguțe de busuioc aprinse se afumă bolnavii ce suferă de friguri. De asemenea, busuiocul se pune și în vasele cu apă pentru păsări, pentru a ține la distanță bolile.

Monedele sfințite în această zi aduc belșug și spor în casă.

Tot în această zi, în zona Bucovinei aveau loc acte ritualice în scop fertilizator. De exemplu, oamenii atârnau în ramurile pomilor neroditori vițe de castraveți și cruci de busuioc sfințit, crezând că, astfel, se vor bucura de un rod bogat toamna viitoare.

Advertisements

2 Comments on “Ziua Înălțării Sfintei Cruci

 1. Eu nu prea sunt cu sărbători și chesti de-astea, pentru mine toate zilele-s la fel, nu am zile speciale decat una singură, ziua mea de naștere pe care o respect și in care nu muncesc nimic, doar dacă este nevoie specială de a face un voluntariat pentru ceva nobil, pentru a ajuta la ceva sau cineva, însă dacă se sărbătorește, no să merg cu coasa-n spate pe deal sau să fac ceva lucrări prin care să distorsionez calmul sarbatorilor cuiva..

  Cred că ar trebui ca sarbatoarea să fie in suflet și sufletul in sărbătoare, nu în stomac..
  Dar nu, eu nu sarbatoresc le nimeni și nimic, dar am respect pentru cei care sarbatoresc cu sufletul, Multe Salutări !!!

  Liked by 1 person

  • Desi unii spun ca traditia si credinta sunt doua lucruri separate, parerea mea si nu doar a mea este ca una fara alta nu exista. Bineinteles ca sarbatorile se celebreaza cu sufletul. Insa datinile au rolul lor, din cele mai vechi timpuri si impreuna cu credinta dau fiecarui neam o identitate 🙂.
   Sa ai o zi faina!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: