Principalele cauze ale bătăturilor sunt de la căldură, prin frecarea dintre piele și interiorul bocancului. De regulă și nisipul sau pietrișul din bocanc mărește fricțiunea. De asemenea și umezeala poate conduce la apariția precoce a bătăturilor deoarece aceasta înmoaie pielea și o sensibilizează.
Tratează preventiv
Protejează zonele care sunt predispuse la bășici sau doar puțin iritate cu un leocoplast, plasture normal sau plasture special pentru bătături. Eu le recomand pe cele de la Compeed. Sunt foarte bune și sigure. În momentul în care ajungi la destinație este recomandat să îl inlături pentru a lăsa piciorul să respire.
Menține igiena
Dacă utilizezi șosete clasice, clătește-le în fiecare zi și în interior și în afară pentru a elimina orice urmă de materie organică, care s-ar putea depune pe piele. Pentru a scăpa de această activitate poți încerca sosetele special concepute pentru munte. Pe lângă multe alte caracteristici tehnice, acestea au proprietăți antibacteriene și nu păstrează mirosurile neplăcute, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate de mai multe ori înainte de spălare.
Dacă îți cureți picioarele într-un râu sau lac asigură-te că ele sunt perfect uscate înainte de a-ți pune șosete uscate înapoi în picioare. Noaptea este bine să îți pui o pereche de șosete curate și călduroase – pot fi și din lână pentru cine suportă asprimea – eu le folosesc și mă simt confortabil – care ajuta picioarele sa se recupereze, dupa o zi intensa de hiking.
Ai grijă la umezeală
În condițiile în care picioarele au stat toată ziua în umezeala provocată de vaporii de transpirație sau datorată condițiilor vremii, noaptea înainte de culcare, după ce picioarele s-au uscat, aplică un balsam special pentru călcâie sau zonele predispuse. Acesta are rol de a hrăni pielea și înlătură într-un mod eficient efectul de umezeală.
Alege mărimea potrivită la încălțăminte
Achiziționarea unei perechi de bocanci este un proces ce nu trebuie deloc neglijat, de aceea acordă suficient timp pentru alegerea unei perechi de bocanci potriviți cu mărimea ta. Fă câțiva pași cu ei și asigură-te că aceștia nu au zone care să te strângă. Îndoaie laba piciorului în ei, ca să fi sigur că nu deranjează la degete sau dacă călcâiul este bine susținut.
De asemenea nu trebuie să fie largi, sau să conțină după cum am specificat, puncte de presiune dureroase. Neapărat impermeabili și de preferat dintr-un material tehnic respirabil, pentru a elimina excesul de umezeală și a oferi o ventilație bună piciorului.
Alege încălțămintea cu greutate redusă
Este bine să alegi dintre mai multe variante pe cea mai ușoară. Contează greutatea, respirabilitatea și desigur, să fie în concordanță cu sezonul adecvat în care vrei să pleci în drumeții.
Folosește parazăpezi
Este bine să folosești parazăpezi pe munte. Atât iarna pentru că sunt anti-umezeală și previn disconfortul de a te uda la picioare, cât și primăvara deoarece elimină toate impuritățile cu care te poți confrunta la hiking: nisip, noroi, murdărie, deci mai puține bacterii.
Leagă bocancii corect
Totul se rezumă la călcâi. În timpul unei ture de munte, la trekking, hiking etc, acesta trebuie să fie stabilizat pentru a evita frecarea. Leagă șireturile în formă de X iar la gaicile superioare, leagă-le vertical, astfel încât acestea să se întrepătrundă. În acest fel călcâiul este securizat, iar tu te poți îndrepta spre cucerirea de noi orizonturi :).
Oferă picioarelor pauze de refacere
În timpul drumeției, oferă picioarelor tale posibilitatea de odihnă. În momentul în care simțiți senzația de supraîncălzire sau umiditate peste măsură, este timpul să vă odihniți, bineînțeles după ce v-ați extras din picioare șosetele și bocancii. E așa frumos și plăcut să mergi cu picioarele goale prin iarba încarcată de rouă!
Voi ce alte metode mai cunoașteți pentru tratarea sau prevenirea bășicilor? Cunoașteți leacuri băbești ce pot fi aplicate în cazul bătăturilor?
Eu merg cu două perechi de încălțări, bocanci și adidași și le port alternativ. Cred că, de exemplu, pentru o plimbare lejeră în pădure, ori pe o potecă largă, nu e cazul să porți bocanci impermeabili. Părerea mea, poate greșesc. Când terenul devine dificil și poți să aluneci ori să-ți luxezi glezna, atunci da, bocancii se impun.
LikeLiked by 1 person
E o recomandare buna si de luat in considerare. Multumesc 🙂. Sigur, depinde de teren, de muntele ales, de clima.
Uite de exemplu, ghizii de expeditie recomanda bocancii de altitudine si sandalele pentru poale.
LikeLiked by 1 person