Harta lui Piri Reis


Piri Reis, cunoscut și ca Ahmed Muhiddin Piri, a fost un important amiral otoman, navigator, geograf și cartograf. El este cunoscut în special pentru hărțile și schițele sale colectate în Cartea de Navigație.

Harta lui Piri Reis. O minune a lumii

Date interesante

Piri Reis și-a câștigat faima ca și cartograf, când o mică parte a primei sale hărți a lumii, realizată în 1513, a fost descoperită în 1929 la Palatul Topkapi din Istanbul.

Harta creată de el este cel mai vechi izvor scris turcesc cunoscut care arată Lumea Nouă și una dintre cele mai vechi reprezentări ale Americii din toate timpurile.

În 1528, Reis a desenat o a doua hartă a lumii, din care un mic fragment, care înfățișează Groenlanda și America de Nord din Labrador și Newfoundland, în nord, până la Florida, Cuba, Spania, Jamaica și părți ale Americii Centrale din sud, încă mai supraviețuiește.

Potrivit însemnărilor sale, Piri Reis și-a desenat hărțile folosind aproximativ 20 de diagrame străine și hărți ale Lumii Vechi, inclusiv una care aparținea lui Christofor Columb.

A participat la mai multe războaie navale, în slujba Imperiului otoman, luptând împotriva Republicii Veneția, Republicii Genova și Spaniei

În 1513, Reis a compilat o hartă a lumii, de la serviciul militar, care este centrat pe Sahara. Numai o treime din harta respectivă a fost recuperată până în zilele noastre. Partea supraviețuitoare a hărții lui Reis arată Africa de Nord, coastele de vest ale Europei și detalii despre coasta de est a Americii de Sud.

Porțiunea de hartă, schițată pe un pergament de piele de gazelă, a fost descoperită prin lucrarea filologică a teologului german Gustav Adolf Deissmann din Palatul Topkapi din Istanbul, pe 9 octombrie 1929.

În anul 1521 a fost publicată Cartea de Navigație, care cuprinde date specifice privind navigația și diagrame precise din acele vremuri care evidențiază orașe importante și porturi din Marea Mediterană. Cartea a fost dăruită împăratului otoman Suleiman Magnificul și cuprindea 290 de hărți cu un total de 434 de pagini.

Advertisements

3 Comments on “Harta lui Piri Reis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inima Din Cuvinte

Cuvintele unesc și despart inimi

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

joypassiondesire

No matter what you have been through, you can feel better again

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: