„Știți cum sunt: trebuia să găsesc o cale” – viața lui Louis Zamperini


Legendele se nasc pentru că în ele există eroi cu puteri supranaturale, care ne uimesc pentru ceea ce reușesc să facă. Louis Zamperini este o „legendă vie” pentru că e un om care a depășit până și cele de mai neînțeles posibilități ale omului de a înfrunta moartea și neajunsurile. Despre acest personaj atât de fascinant, dar și despre cartea ce spune povestea lui, Nu ceda, nu renunța. Lecții dintr-o viață extraordinară, (Editura Act și Politon, București, 2015) într-un dialog cu Ștefan Apostol, explorator și un om care a înfruntat destule dificultăți în viață.

Ștefan Apostol: Louis Zamperini este cu adevărat o “legendă vie”. Am citit cu sufletul la gură despre peripețiile prin care a trecut, dar mai ales, am fost impresionat de parcursul fascinant pe care Louis l-a avut de-a lungul vieții sale. Cred că nu aș greși dacă aș spune că acest om reprezintă un model de urmat pentru oricine, inclusiv pentru persoanele rătăcite, care nu își găsesc propria cale. Louis a avut parte de o copilărie și de o adolescență teribilistă. Am încercat să înțeleg motivele pentru care avea acest comportament și cred că singurul motiv ce îl împingea să comită trăznăi care mai de care mai periculoase era pofta uriașă de adrenalină, dar și dorința de a experimenta cum e să fii „rău”. Eu cred că această etapă l-a pregătit cumva pentru viitor. I-a dat curaj, maturitate, o doză de nebunie suficient de mare pentru a se descurca în orice împrejurare și o disciplină de fier. Dragoș, cum crezi că l-a influențat pe Louis adolescența în a deveni eroul de mai târziu și care ar fi acele concluzii ce ar putea fi deduse din modul lui de a lupta pentru a deveni cineva?

Dragoș Preutescu: Ceea ce l-a făcut să devină un erou, atât pentru el cât și pentru ceilalți, a fost capacitatea de a învăța să supraviețuiască, în orice condiții și cu orice riscuri. Starea precară din sânul familiei a fost un motiv să învețe să se descurce, dar păstrând în același timp și un cod etic: familia și comunitatea sunt importante. Așa era în perioada copilăriei lui Zamperini. Cel mai important a fost să învețe să lupte pentru viața lui. A învățat de mic această lecție. Cum a făcut asta? A lucrat la îmbunătățirea stimei de sine. Și eu cred că această stimă de sine a fost cea care l-a ținut în viață în toate momentele grele prin care a trecut. Sportul l-a făcut să descopere ce este libertatea și ce înseamnă să lupți pentru libertate. Iată de spune Louis Zamperini: „Dar, îți voi împărtăși un mic secret: alergarea pe pistă nu a avut prea mult sens pentru mine, deoarece sfârșeam mereu în același loc de unde începusem. Mă simțeam mult mai bine când alergam liber, ceea ce e doar un alt mod de a spune că, după toate necazurile pe care le-am provocat când eram copil, mă simțeam mult mai bine doar să fiu liber” (p. 43). Spiritul de libertate naște eroi? Sau practicarea unui sport?

Ștefan Apostol: Louis spune la un moment dat: „Marea lecție a vieții mele este perseverența. Nu ceda niciodată. Cum spunea fratele meu: nu valorează un minut de durere cât o viață de glorie”. Eu cred că spiritul de libertate duce și la nașterea eroismului, dar și la practicarea unui sport de performanță. Cele două elemente se completează reciproc. Libertatea după părerea mea este platforma, baza, pe care se ridică principiile și valorile umane. Perseverența, odată învățată și asumată, poate duce la schimbarea impresionantă a Eului. Pur și simplu înveți să te descoperi, sau mai bine spus, să te redescoperi, căci toate resursele de care un om are nevoie se află în el. Asemenea unei comori ce așteaptă să fie descoperite și valorificate. Îți dai seama nu doar că poți să faci mult mai multe decât societatea te „învață”, ci și că îți poți depăși orice limită, că poți să atingi cerul, așa cum îmi place mie să spun.

Dragoș Preutescu: Mi-a plăcut filozofia de viață pe care Louis Zamperini a reușit să o construiască în de-a lungul timpului. Iată ce frumos spune: „Conștientizarea înseamnă supraviețuire” (p. 195). Mulți dintre noi vorbesc astăzi despre starea sufletului, despre conștientizare, despre imaginea de sine, dar puțini știu că în spatele acestor termeni se află o luptă pentru supraviețuire, cu emoțiile, cu lumea înconjurătoare, cu mintea care trebuie educată constant, cu stările sufletului încercat de greutăți. Aici este cheia pentru viață a unui erou despre care foarte frumos ai vorbit mai sus. Noi avem o percepție greșită despre ideea de a supraviețui. Unii cred că trebuie să fii corupt, să fii viclean, să fii un individualist detașat de logica societății etc. Louis Zamperini ne demonstrează că nu este chiar așa. Același Zamperini spunea să „nu lăsăm detaliile pe seama altora”. Cum reușim să fim atenți la detaliile din viața?

Ștefan Apostol: Foarte bună întrebarea ta. Cred că răspunsul se găsește într-o altă întrebare, și anume ce este detaliul? Știi, fiecare dintre noi vedem / definim ideea de detaliu într-un anumit fel. Mai aprofundat sau mai simplu, în funcție de experiențele de viață trăite. Eu am învățat, prin fotografie, prin călătorii și prin multele experiențe medicale, că detaliul face diferența întotdeauna, chiar dacă sunt unii hateri care spun că ele nu-s deloc importante. Sunt cele mai importante. De ce? Pentru că prin detaliu găsim acel ceva pe care am visat dintotdeauna să îl avem, dar nu îl vedem. Pur și simplu nu îl vedem. Astăzi nu, mâine nu, dar va veni o zi când îl vom vedea. Acel ceva este simplitatea. Acesta e răspunsul la întrebare. Simplitatea ne face să fim atenți la detalii, pentru că ne oferă o imagine de ansamblu a tot ceea ne înconjoară. Fără griji, fără gânduri copleșitoare, fără nimic care să ne perturbe frumusețea ideii de a vedea, de a observa, de a asculta. Louis Zamperini ne îndeamnă: „nu întreba de ce, întreabă ce urmează”.

Dragoș Preutescu: Îmi aduc aminte de ceea ce povestește Zamperini, cum mulți îi cereau să își scrie autobiografia, iar el nu era prea interesat de subiect. Este surprinzător cum destui oameni așteaptă să citească povestea celuilalt, mai ales dacă este una plină de drame și supraviețuiri. Și noi doi am fost atât de curioși să vedem cum a reușit un singur om să înfrunte un destin plin de momente grele. Dar Louis Zamperini spune că el nu este un erou, el este un supraviețuitor. De ce face întotdeauna apel la ideea de supraviețuire? În fond are dreptate, erou este cel care dovedește ceva lumii prin a fi martir, își dăruiește celorlalți destinul, pe când Zamperini nu a făcut asta. Și din nou propria filozofie îi dă dreptate: „nu lăsa detaliile cruciale pe seama altora”. Aici e diferența în gândire pe care a reușit să o construiască Louis Zamperini.

Ștefan Apostol: Statele Unite și probabil întreaga lume care a auzit de Louis Zamperini și de povestea sa incredibilă de viață, îl consideră pe acest om un erou, cu siguranță din cauza rezistenței pe care a avut-o în perioada cumplită de detenție în Japonia și a supraviețuirii pe plută în apele Oceanului Pacific. Tuturor ne place să vedem astfel de personaje, personaje pe care avem tendința să le transformăm în eroi, deși poate că nu sunt întotdeauna. Omenirea are nevoie de modele. Are nevoie să creadă în eroi, în cineva care prin felul său de a fi și prin ceea ce face are puterea de a schimba vieți. Louis a reușit asta. De la un adolescent răzvrătit a ajuns un campion absolut la atletism, de la campion a ajuns un soldat neînfricat, iar de la soldat a ajuns un misionar de succes. Acest parcurs uimitor al vieții lui Louis Zamperini ne demonstrează categoric faptul că el este un supraviețuitor. De atâtea ori a fost la un pas de moarte, dar a scăpat.

Aș dori să închei acest dialog cu un citat: „mă consider un copil. Mă tratez ca pe un tânăr. Îmi ignor durerile și suferințele. Trebuie”. Mulțumesc, Dragoș pentru acest dialog interesant despre o carte de excepție.

Dragos Preutescu: Despre oamenii care ne-au dovedit ceva despre viață, întotdeauna este un motiv de bucurie să povestești despre ei, pentru că în mare parte este povestea noastră a oamenilor. Și tot ce este despre om, trebuie să ajungă tot la oameni. Și eu îți mulțumesc pentru dialog.

One thought on “„Știți cum sunt: trebuia să găsesc o cale” – viața lui Louis Zamperini

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: