Majlis al-Jinn este cea mai mare peșteră din Oman și se află în topul celor mai mari zece grote din lume, ocupând un meritoriu loc nouă.
Formarea peșterii
Nu se știe cu exactitate vârsta grotei, se cunoaște doar faptul că aceasta s-a format într-o mare caldă și puțin adâncă în perioada terțiara (Eucenul Mediu). Diverse procese carstice au început când Platoul Selma, locul unde se află Majlis al-Jinn, a devenit o masă de uscat în perioada orogenezei alpine. În trecut, nivelul apei subterane era mult mai ridicat, astăzi peștera fiind relativ uscată și aproape lipsită de stalactite și stalagmite. Suprafața peșterii este de 58.000 m².
Istoria descoperirii peșterii
Peștera a fost descoperită în 1983 de către Don Davison și Cheryl Jones, în timpul cercetărilor hidrologice comandate de guvernul din Oman. Cei doi oameni de știință au fost atrași în această zonă de fotografiile făcute din aer în anul 1982 deasupra masivului Jabal Bani Jabir din regiunea Al-Mintakat Ash Sharquyah. Davison a devenit interesat de un platou carstic din cea mai inaccesibilă parte a țării. Acesta prezenta numeroase defileuri și stânci neregulate.
Spirite
Peștera a fost botezată Majlis al-Jinn, adica locul de întâlnire al spiritelor. Potrivit vechilor credințe, un duh este un spirit format din foc fără fum. Poate lua orice formă, dar este aproape întotdeauna paznicul unei comori și sălășluiește în medii pustii, așa cum sunt ruinele și deșerturile. Deși duhul este un element din perioada pre-islamică, Islamul îl consideră a treia ființă sensibilă – celelalte două fiind oamenii și îngerii. Potrivit legendelor, un duh poate fi închis în diferite obiecte precum sticle sau lămpi și trebuie să îndeplinească dorințele stăpânului lui.
Sărituri ilegale
Majlis al-Jinn a fost a doua peșteră din Oman deschisă turiștilor. Guvernul a urmărit să valorifice potențialul turistic al peșterii după succesul de la Al-Hoota (aproximativ 75.000 vizitatori pe an), un tunel natural lung de 2.8 km, care conține o serie de lacuri. Totuși, peștera a fost închisă în 2008, ca răspuns la base jumping-ul ilegal (sărituri cu parașuta de pe locuri fixe), care avea loc în peșteră și afecta mediul natural de aici. Astăzi există planuri de redeschidere a peșterii, cu limitarea numărului de turiști.
Comorile diin Selma
În anul 1979, la 2 km distanță de Platoul Selma, s-a descoperit o colecție surprinzătoare de arme confecționate din metal și vase. Comoara cuprindea 508 obiecte din metal și 82 vase din ceramică și din piatră. A fost cel mai mare ansamblu de obiecte antice din metal descoperit vreodată în Orientul Mijlociu. Comoara din Selma s-a dovedit a fi principala sursă de informații legate de prelucrarea metalului în Epoca Fierului.
5 lucruri fascinante
- la momentul descoperirii sale, Majlis al-Jinn a fost declarată a doua peșteră ca mărime din lume
- volumul peșterii este aproape egal cu cel al piramidei lui Keops din Egipt
- potrivit unei legende locale, cele șapte puțuri din platou au fost create de șapte stele trimise de zei drept răsplată pentru curajul unei fete de păstor, pe nume Selma. Trei dintre stele au format intrările în peșteră.
- Don Davison a dispărut în 1995, pe pantele Vulcanului Llullaillaco din Anzi. Echipa de salvare nu i-a găsit corpul, dar a confirmat că a fost prima persoană care a cucerit vârful vulcanului într-o expediție individuală
- mare parte din tavanul peșterii are numai 40 m grosime
Leave a Reply