Târgul de fete de pe Muntele Găina


Târgul de fete de pe Muntele Găina datează de aproape două sute de ani. Conform tradiției, acesta are loc în cel mai apropiat weekend de ziua Sfântului Ilie, celebrată în 20 iulie.

Pe vremuri, târgul începea cu doi delegați, din partea moților din Vidra de Sus și doi delegați din partea crișenilor din Bulzești, sate aflate la baza Muntelui Găina. Ritualul începea sâmbătă seara, când se adunau feciorii. Peste noapte, tinerii cântau și se veseleau. În zori, apăreau fetele nemăritate și nevestele și toată petrecerea se muta pe creasta muntelui. Dansul era obligatoriu, pentru ca flăcăii să vadă că fata nu șchioapătă.

Nici negoțul nu era neglijat. Negustorii vindeau cireșe, mere, rachiu sau oale smălțuite. Momentul cel mai important îl reprezenta târguirea fetelor. Mândrele care luau parte la târg se pregăteau ani buni, pentru că se cerea să ia cu ele și zestrea. Părinții puneau pe masă plăcintă, găini fripte și pălincă, iar tatăl băiatului se înfățișa și începea negocierile. După ce cădeau la înțelegere, fata era invitată la joc și apoi cântărită pe o scândură aflată în balans, la capătul căreia era pusă zestrea.

Există o legendă a acestui munte. Se povestește că, odată, în vârful muntelui, trăia o zână frumoasă și foarte bogată. Ea avea o găina care făcea zllnic ouă de aur. O dată pe an, zâna dăruia câte un astfel de ou ca zestre unei fete sărace și cuminți. Oamenii, când aveau nevoie de ajutor, apelau întotdeauna la zână. Într-o zi însă, cinci tineri din Vidra, îmbrăcați în straie femeiești, s-au furișat în casa zânei și, pândind găina, au furat-o, luând cu ei și un coș plin cu ouă de aur. Se spune că în fuga lor, unul dintre flăcăi scăpă coșulețul, ouăle rostogolindu-se până în apele învolburate ale Arieșului.

Flăcăii au ascuns găina în Munții Abrudului. Supărată, zâna a părăsit pentru veșnicie acele tărâmuri, plecând spre alte zări. De atunci, tinerii s-au învățat să urce în a treia duminică a lunii iulie, pe culmea Muntelui Găina, nădăjduind că zâna va reveni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inima Din Cuvinte

Cuvintele unesc și despart inimi

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

joypassiondesire

No matter what you have been through, you can feel better again

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: