Sântilie


Biblia spune că Sfântul Ilie s-a înălțat la ceruri într-un vârtej de flăcări pe un car de foc. În credința populară, Sfântul Ilie este considerat stăpân al norilor și ploilor, precum și un inverșunat luptător împotriva tuturor necurățiilor de pe pământ.

Legenda povestește că, pentru relele făcute soției și părinților săi, Ilie este pedepsit de Dumnezeu cu un canon lung și greu. După împlinirea osândei, Ilie este iertat și primește libertatea de a fugări demonii cu tunetul și trăsnetul. Se spune că de atunci, nălucirile cerului au început să urle atât de tare, încât puteai crede că se sfârșește lumea. Pentru a-i slăbi puterile, Dumnezeu l-a lăsat pe Ilie ciung și șchiop. L-a procopsit însă cu un drum de nori, o căruță de foc cu doi cai și cu un bici care împrăștia trăsnetele. Se crede și azi că din huruitul căruței sale prin hârtoapele norilor se nasc tunetele, iar fulgerele sunt scânteierile scăpate din potcoavele cailor nărăvași. Din biciul lui se nasc trăsnetul și fulgerele năprasnice, nemiloase.

Rubedeniile Sfântului Ilie

Etnologul Ion Ghinoiu cosemnează în cartea sa, Sărbători și obiceiuri românești celebrarea acestor figuri mitice – Panteliile, considerate în lumea satului reprezentări meteorologice care pârjolesc recoltele în luna iulie (Cuptor), fiind surori cu Sântilie și celebrate în zilele de 13 și 27 iulie. Forța lor distrugătoare poate fi diminuată prin diferite interdicții de muncă.

În imaginația populară, surorile lui Sântilie sunt Pârliile, Panteliile și Păliile. Câteodată mai apar și Opârliile, care nu au altceva de făcut decât de a păli vegetația, de aici și numele pe care le poartă.

Pârliile sunt trei divinități îngrozitoare care se răzbună cu incendii dacă nu sunt respectate zilele lor: 20 -22 iulie. Pe vremuri, puține zile de peste an erau așteptate cu așa de mare teama precum cele trei zile cunoscute sub numele de Pârlii sau Pârlele.

O altă rudă, sărbătorită pe 23 iulie, este Opârlia. Aceasta provoacă incendii și arsuri pe corp dacă nu i se prăznuiește ziua. În aceasta zi nu se coace, nu se toarce și este interzis scâldatul.

Advertisements

2 Comments on “Sântilie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inima Din Cuvinte

Cuvintele unesc și despart inimi

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

joypassiondesire

No matter what you have been through, you can feel better again

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: