Banaue, amfiteatrul verde


Create cu aproape 2000 de ani în urmă de tribul Ifugao, faimoasele terase de orez din Banaue reprezintă unele dintre cele mai mari realizări ale agriculturii asiatice.

Așezare

Terasele de orez din Banaue se află în partea centrală a Insulei Luzon, cea mai mare din Filipine (104.000 km²), pe pantele abrupte ale dealurilor din Cordiliera Centrală.

Crearea teraselor din Banaue

Procesul de constuire a teraselor a durat câteva sute de ani, folosindu-se numai unelte primitive. Sursa de apă provine din pădurea tropicală ce crește deasupra teraselor.

Acestea se regăsesc sub formă de scări și seamănă cu un amfiteatru verde. Fiecare terasă este lată de câțiva metri. Zonele plane și noroioase de orez sunt îngrădite prin margini puțin mai înalte realizate din pământ, argilă și pietre. Pereții rețin apa esențială pentru creșterea orezului. Terasele acoperă o suprafață de 10.000 km² iar pereții ce rețtin apa au o lungime de peste 20.000 km.

Orezul roșu

Orezul roșu este o cereală și o plantă furajeră din familia gramineelor și e cultivată în sudul Asei în ultimii 5000 de ani. Orezul roșu este o plantă sezonieră ce se autopolenizează cu tulpini infrunzite, înalte de la 0.5 la 1.5 metri. Tulpinile au în vârf o inflorescență sub formă de ciorpchine cu spice late cu o singură floare. Numărul de stamine al plantelor este unul neobișnuit: în timp ce alte plante au doar trei stamine, acesta are șase. După grâu, orezul asiatic este pe locul doi ca răspândire în lume. 60% din populația lumii consumă orez și pentru 30% este alimentul de bază. Anual sunt produse peste 400 milioane de tone de orez.

Succesiunea culturilor

Cultivarea orezului la Banaue respectă un calendar strict. Semănatul începe la sfârșitul lunii decembrie. Câteva săptămâni plantele sunt crescute în răsadnițe și straturi iar din februarie până în martie sunt scoase și scufundate în apă (5-10cm). Din aprilie pâna în iunie orezul crește pe terenuri inundate continuu de către apa ce provine de la terasele de deasupra. Recoltarea începe în luna iulie. Din august până în decembrie terasele sunt reparate și pregătite pentru următorul sezon.

Tribul Ifugao

Terasele au fost construite de tribul Ifugao – o minoritate etnică plină de culoare din Filpine. Fermierii sunt influențați mult de afluența de turiști, fiind tribul cel mai de vizitat de aceștia. În trecut, cei din tribul Ifugao erau vânători de capete, iar legile lor tribale care sunt încă în vigoare, se aplică cu strictețe.

Tribul Ifugao se poate mândri cu o cultura bogată, cu o îndemânare deosebită, precum și cu ritualuri și ceremonii interesante, cum ar fi dansul războiului (bangibang). Casele tribului au formă de piramidă și sunt construite pe piloni,

Zeul orezului

Potrivit credințelor tribului Ifugao, culturile lor sunt protejate de spirite, numite Bulul. Statuile lor cioplite în lemn se află la intrarea în hambarul satului. Se crede că spiritele nu asigură doar recolte bogate, ci protejează și boabele pentru a nu putrezi și să se multiplice în mod miraculos.

5 lucruri fascinante

  • dacă sunt aliniate, zidurile teraselor din Banaue pot înconjura întreaga planetă. Numărul de pietre folosite la construirea teraselor îl depășește pe cel al piramidelor egiptene
  • orezul din Banaue este cultivat prin metode tradiționale și nu este modificat genetic
  • strămoșii tribului Ifugao, probabil refugiați chinezi din tribul asuprit Miao, au adus în zonă tehnici agricole avansate
  • specialitatea locală este tapuy – un vin obținut din orez fiert, recoltat în timpul lunii pline
  • legile tradiționale ale tribului Ifugao permit decapitarea în numele dreptății
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inima Din Cuvinte

Cuvintele unesc și despart inimi

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

joypassiondesire

No matter what you have been through, you can feel better again

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: