Statuia Libertății


Statuia Libertății este fără doar și poate cel mai fascinant simbol al Americii. Pentru mine personal, deși n-am văzut acest monument deocamndată decât în filme, Statuia Libertății este o imagine deosebită a ceea ce poate însemna o emoție puternică pe care omul o poate avea. De fiecare dată când am avut ocazia să văd un cadru cu acest monument, de atâtea ori în mine s-au născut sentimente profunde, copleșitoare aș putea spune.

Insula Libertății

Liberty Island este numele dat de către newyorkezi insulei unde se află Statuia Libertății. Numele oficial al insulei nelocuite de la gura de vărsare a Râului Hudson este Insula lui Bedloe, denumită după numele unui negustor, Isaac Bedloo. Ceea ce se cunoaște despre acest personaj este că a  cumpărat insula la 23 decembrie 1667 de la Richard Niccols, primul guvernator al coloniei New York. Insula a rămas a lui Bedloo până în 1732, când a fost cumpărată cu 5 silingi de Adolphe Philipse și Henry Lane. Noii proprietari nu s-au bucurat mult timp de achiziție. Oficialitățile din New York au trebuit să creeze un centru de carantină pe insulă pentru cei care sufereau de variolă. În anul 1800 Liberty Island intră în proprietatea statului.

Fort Wood

La 15 februarie 1800, statul New York a transferat oficial guvernului federal jurisdicția teritorială asupra a trei insule – Insula Ellis, Insula Guvernatorului și Insula Bedloe. Ultima a fost aleasă ca loc pentru construirea unui fort pentru protecția Râului Hudson. În 1811 a fost finalizată construcția bateriei de turnuri îndreptate spre râu și a fortului în formă de stea cu 11 colțuri. După războiul din 1812, fortăreața a fost denumită Fort Wood în memoria actelor eroice ale locotenent-colonelului Eleazer D. Wood, care a murit în timp ce apăra Fort Erie. În 1877, Insula Bedloe a fost aleasă pentru amplasarea Statuii Libertății, simbol incontestabil al Americii.

Lady Liberty ține în mână o placă din piatră de 35 t pe care apare data de 4 iulie 1776, data semnării Declarației de Independență. Placa are o lungime de 7.19 m, o lățime de 4.14 m și o grosime de 0.61 m

Crearea Statuii Libertății

Statuia a fost proiectată de sculptorul francez Frederic Auguste Bartholdi și a fost realizată de Gustav Eiffel și de arhitectul american Richard M. Hunt. Statuia a fost construită pentru a comemora frăția dintre americani și francezi, la împlinirea a 100 de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite. Statuia a fost construită în Franța și apoi demontată pentru transportul către SUA.

Vizitarea

La Statuia Libertătii se poate ajunge cu un feribot din Parcul Battery, situat în Lower Manhattan. Feriboturile transportă pasagerii zilnic și sunt întotdeauna ticsite de turiști. Din motive de securitate, doar o parte dintre pasageri pot cobori din feribot și intra în zona piedestalului, și doar grupuri de către 10 persoane, cu ghid, ajung la punctul de observare din coroana statuii.

6 lucruri fascinante

  • În 1982, iluzionistul David Seth Kotkin – cunoscut mai bine ca David Copperfield, a realizat una dintre cele mai mari trucuri magice din lume: dispariția Statuii Libertății
  • 28 octombrie este ziua neoficială a Statuii Libertății, moment în care se comemorează dezvelirea monumentului de către președintele Gover Cleveland, în 1886
  • Turiștii trebuie să urce 354 trepte pentru a intra în coroana statuii. Cu liftul se poate urca până la nivelul inferior.
  • Punctul de observare din coroana statuii are 25 de ferestre
  • Cele șapte brațe ale coroanei Statuii Libertății reprezintă cele șapte continente ale lumii
  • Monumentul este realizat din cupru. Culoarea verde a Statuii Libertății se datorează reacției chimice a metalului cu vaporii de apă proveniți din Râul Hudson
Soarele apune, dar imaginea acestui monument grandios va rămâne întipărită pentru totdeauna în sufletele celor ce au avut minunata ocazie să îl vadă.
Advertisements

2 Comments on “Statuia Libertății

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: