Curiozități despre Vlad Țepeș


Atunci când rostim numele marelui voievod, cu siguranță un amestec de emoții ne încearcă sufletele. Iubit de români pentru faptele sale de vitejie împotriva Imperiului Otoman, pentru corectitudinea sa celebră, dar și temut de dușmani pentru pedepsele aspre pe care le dădea, Vlad Țepes nu poate lipsi din galeria marilor personalități ale lumii.

Domnița Katarina și celelalte femei

Există o poveste care spune că Vlad al III-lea, zis Drăculea, mai cunoscut ca Vlad Țepeș, a avut o lungă poveste de dragoste cu o săsoaică din Brașov, Katarina, fiica unui țesător. Relația lor ar fi durat 20 de ani și ar fi dus la nașterea a 5 copii, deși n-au fost căsătoriți niciodată. Asta în ciuda faptului că Vlad ar fi avut alte două neveste (sau trei, după alte legende). Și alte câteva amante. Legendele zic că a fost o dragoste aprigă ca și domnitorul, cu multe crize de gelozie și ieșiri nervoase. Se zice că într-un moment de criză de nervi, Vlad ar fi lovit un preot cu sabia, scenă exploatată în ecranizarea Dracula din 1992.

Cupa de aur

O altă legendă spune că, în timpul celei de-a doua dintre domniile sale (a fost de trei ori domnitor al Țării Românești), Vlad era atât de sigur de eficiența pedepselor crude pe care le aplica hoților, încât a pus lângă o fântână din centrul Târgoviștei (pe-atunci, capitala Țării Românești) o cupă mare din aur, cu care călătorii însetați să-și poată potoli setea. Legenda spune că, de-a lungul domniei sale, cupa de aur n-a dispărut niciodată. Ba, mai mult, nici măcar n-a prea fost folosită, întrucât oamenii nu prea aveau curaj s-o atingă.

Punga boierului

Se spune că într-o zi, Vlad Țepeș, dorind să testeze onestitatea unui boier, i-a sustrat o pungă cu 100 de bani de aur. După o zi, boierul ar fi venit la Vlad, scandalizat, că în Sfatul Țării cineva i-a furat o pungă cu 200 de bani de aur. Vlad i-ar fi dat mânios punga înapoi, după care l-a tras în țeapă pe boier, pentru minciună și lăcomie. De altfel, trasul în țeapă era metoda favorită de condamnare a celor osândiți la moarte a lui Vlad, fapt care i-a adus numele de Țepeș.

Cum a scăpat de cerșetori

Se spune că Vlad nu era chiar un om cumsecade, ba dimpotrivă. Era de părere că toți oropsiții soartei (cerșetori, bolnavi, oameni fără casă) sunt, de fapt, niște hoți care profită de mila oamenilor. Drept pentru care, într-o bună zi, a strâns cât a putut de mulți și i-a dus în cetatea Târgoviștei, într-o sală, unde i-a ospătat regește și i-a servit cu cele mai bune vinuri. Când masa s-a încheiat, Vlad ar fi încuiat sala și i-ar fi dat foc, nelăsând pe nimeni în viață.

Atacul de noapte

La 4 iunie 1462, sultanul Mehmed al II-lea el-Fatih (Cuceritorul) trecea Dunărea în fruntea unei armate numeroase, încercând să ajungă în capitala Târgoviște. Vlad, spre a-i îngreuna înaintarea, a dat foc la terenuri, a otrăvit fântânile, a trimis oamenii și animalele în munți. În plus, a deviat câteva râuri mai mici pentru a crea terenuri mlăștinoase și a pus tot felul de capcane (gropi acoperite cu crengi și frunze). Mai mult, a trimis în rândul turcilor oameni bolnavi de tuberculoză, sifilis, ciumă sau lepră, ca să infecteze cât mai mulți soldați inamici. De-a lungul înaintării anevoioase a armatei turcești, în timpul căreia otomanii nu găseau apă sau hrană, Vlad i-a atacat sporadic de mai multe ori.

La 17 iunie, Vlad, în jurul orei 12 noaptea, a intrat cu câteva mii de soldați în tabăra turcă. Folosind goarne și făclii, au creat panică între turci, le-au dat foc la corturi și au omorât, se pare, peste 15.000 de soldați. Se spune că Vlad însuși a vrut să dea foc ortului sultanului, dar l-a confundat cu cortul unui mare vizir.

Totuși Mehmed a continuat marșul spre Târgoviște. O variantă a poveștii spune că atunci când a ajuns în capitală, a găsit-o părăsită, cu porțile deschise, iar armata sa a mărșăluit vreme de-o jumătate de oră pe un drum mărginit de aproape 20.000 de turci trași în țeapă, iar în țeapa cea mai mare se afla corpul lui Hamza Pașa. O altă variantă a poveștii spune că de fapt valahii ar fi apărat cetatea, iar țepele cu turci se aflau înșiruite în afara orașului, pe o distanță de 60 de kilometri.

Cronicile sașilor

Pentru că-i purtau multă dușmănie, negustori sași au inventat o mulțime de povești îngrozitoare despre Vlad Țepeș. I-au făcut, cum s-ar spune în zilele noastre, o campanie de PR negativ extrem de eficientă. Mare parte din legendele de mai sus se pare c-au fost create de ei, de aceste povești s-ar fi folosit și regele Ungariei, Matei/Matia Corvin, când l-a arestat (plus de-o scrisoare falsă conform căreia Vlad s-ar fi închinat la turci).  Au existat în vremurile acelea o grămadă de picturi și fresce care-l puneau pe Vlad în contexte malefice și sângeroase (într-una din ele, era Pilat din Pont, judecându-l pe Iisus Hristos). Toate aceste povești (într-una din ele, era Pilat din Pont, judecându-l pe Iisus Hristos). Toate aceste povești sângeroase au circulat în vremurile acelea. Și se pare că ele au fost sursa de inspirație ntru Bram Stoker, în crearea mitului lui Dracula.

Mormântul lui Vlad Țepeș

Vlad a fost decapitat în 1476. După tăiere, capul a fost trimis, într-un vas cu miere, la curtea sultanului Mehmed, care l-ar fi înfipt într-o țeapă, ca răzbunare pentru zecile de mii de turci uciși de valah în acest fel. Corpul său, însă, nu se știe unde-a fost îngropat. O vreme, s-a crezut că a fost îngropat la Mănăstirea Snagov, dar s-a dovedit că nu era așa. Există o ipoteză care spune că ar fi îngropat la Comana, dar nu a fost verificată. Însă aici s-au găsit rămășițele unui bărbat decapitat, despre care se crede că ar aparține domnitorului valah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inima Din Cuvinte

Cuvintele unesc și despart inimi

AnaMaria

Un inceput...

Viață Împlinită

Blog de dezvoltare personală și de ascensiune spirituală. Consiliere intuitivă, tarot, astrologică, numerologică, previzională.

heart beat

Action precedes motivation.

Flavor Smasher

The ultimate place for smashing flavors

Blogu' lu' Ioan

textealesculese

ROMANIA MEA DRAGA

Sa ne cunoastem tara.

joypassiondesire

No matter what you have been through, you can feel better again

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: