Despre om și natură – surpriza unui roman al maturizării


Căutând o viață mai bună este un neajuns al omului. Cartea despre care vom dialoga, Un nou început de Kristin Hannah, pune în valoare duritatea vieții în comparație cu duritatea naturii. Dialogul este realizat împreună cu Ștefan Apostol, cel care a propus această carte pentru proiectul Idei și Efecte.

Ștefan Apostol: Când am văzut titlul acestei cărți în librărie, automat m-am dus cu gândul la ideea de „a doua șansă”. Povestea lui Leni și familiei sale, Ernt și Cora, nu mi-au înșelat așteptările. Cred că această familie, trecută prin crunte încercări, poate fi cumva întruchiparea perfectă a ceea ce se întâmplă cu familiile sărace la nivel general în secolul XXI în lume. Lipsa timpului și stresul cotidian pot duce la rupturi ireversibile, chiar la tragedii. Alaska este locul în care această familie pare să primească a doua șansă. Duritatea naturii însă, așa cum bine te-ai exprimat, va scoate la suprafață instinctul de supraviețuire din om, instinct care va duce în cele din urmă la întâmplarea unor tragedii, dar și a unei regăsiri incredibile și emoționante. Mamă și fiică, iubită și iubit, împreună pentru eternitate.

Un nou început nu este doar o carte. Este o lecție de viață, un model pentru oricine crede câtuși de puțin că da, orice este posibil atunci când îți dorești cu adevărat să îți învingi limitele. 

Dragoș Preutescu: Îmi imaginez de ce ți-a plăcut această carte cel mai mult. Autoarea reușește să ofere imagini pline de emoții ale statului american Alaska, unde natura este cea care stabilește regulile jocului. Mă întreb, nu cumva putem face o comparație între duritatea naturii (Alaska) și duritatea memoriei umane (tatăl, fost soldat în războiul din Vietnam)? Întâlnim multe personaje și multe momente dramatice, reacții diferite față de cele ce se întâmplă. Dar din nou te întreb, de ce oamenii s-ar izola atât de mult, încât să meargă să locuiască în Alaska? Ce pot găsi oamenii (sufletește, emoțional) de apropierea sălbatică a naturii?

Ștefan Apostol: Cred că se poate face o comparație între cele două durități. Frigul, zăpada, gheața, animalele sălbatice, toate acestea sunt elemente ale naturii care te trimit cu gândul la o lume perfectă în care omul dacă intră, trebuie să se teamă de el însuși. În deplină singurătate, departe de luxul de la oraș, omul este pus față în față cu neprevăzutul. Îmi dau seama că orice traumă emoțională pusă în acest context, războiul dramatic din Vietnam în cazul de față, te poate face să îți pierzi orice urmă de control și să devii ceva ce nimeni nu își poate imagina. Natura te schimbă. Natura te ajută să redevii ceea ce ești tu cu adevărat. Fără măști, fără opulență. Doar tu. Natura este locul în care o iei de la capăt, oriunde ar fi acel capăt. Este locul în care realizezi că nimic din ceea ce crezi că ești și ai nu este important. Natura te învață să te descoperi și dacă o asculți, te va ajuta să devii cea mai bună versiune a ta. Zi de zi.

Dragoș Preutescu: Natura arată cine ești tu cu adevărat, de fapt. Autoarea Kristin Hannah a trebuit să se informeze despre Alaska, tocmai pentru a reuși să scoată și mai bine în evidență psihologia traumei, asociind acesteia frigul, zăpada, sălbăticia și cum poate reuși cineva (sau o familie în cazul de față) să le depășească. Povestea este construită foarte bine pentru că avem descrieri minunate ale naturii în mișcare, cu schimbările și capriciile ei. Dacă nu ar fi existat natura în acest roman, am fi avut parte de o poveste clasică fără prea multă acțiune și elemente cheie ale psihologiei umane, o simplă telenovelă. Dar în poveste apar și personaje foarte stabile rațional și emoțional. Existența lor cu ce schimbă „dialectica” romanului? Lupta imaginată de Earl Nebunul contra lumii catastrofice și care e  asociată de multe ori familiei Walker, este doar un motiv să ne întrebăm, cu ce motive Un nou început abordează aceste teme atât de întâlnite?

Ștefan Apostol: Cred că această carte este precum un thriller, genul de film pe care eu îl simpatizez mult. Totul este construit în așa fel încât acțiunea să îți stârnească întrebări, curiozități, poate chiar amintiri demult uitate. Personajele stabile rațional și emoțional au un rol important în poveste. Ne arată partea pozitivă a naturii umane, ideea de comunitate bine legată. Marge Grăsana, familia Walker, sunt genul de personaje ce n-au cum să nu îți stârnească atenția. Au o poveste interesantă în spatele lor și atunci când sunt nevoite, își arată calitățile de lider, precum și spiritul civic, prin dorința de a ajuta familia Albright.

Lumea lui Earl Nebunul consider că nu e o lume deloc „nebună”. Dimpotrivă. Este cât se poate de adevărată. Într-o lume pregătită în orice secundă de lansarea unui atac nuclear, o lume care duce războaie cibernetice zi de zi, o lume care construiește roboți în scopul de a-și dota armatele, astfel de avertismente își au un loc bine definit. Prin cuvântul lui Earl, eu cred că autoarea își dorește să îi facă pe cititori să se întrebe dacă lumea în care trăiesc este pregătită pentru un nou început. Mai exact spus, să-i determine pe cititori să se gândească la ideea de un nou început. O lume în care știința să fie folosită în scopuri medicale, în agricultură, în tehnologie. O lume care să se întoarcă la ea însăși, la simplitate, la prietenie, la Dumnezeu.

Dragoș Preutescu: Chiar dacă povestea ne întoarce în timp (anii ’70 ai Americii), putem foarte bine să asociem multe din cele întâmplate în romanul lui Kristin Hannah cu realitatea de astăzi și să ne gândim în ce condiții se află starea omului și starea unor familii. Mă bucur că ai făcut această afirmație: „să-i determine pe cititori să se gândească […]”. Cam acesta ar trebui să fie principalul motiv pentru care citim o carte, mai ales una cu o astfel de poveste precum cea din Un nou început. De ce oamenii ar dori să se întoarcă, sau să revină la simplitatea naturii? Ce pasaj sau ce moment important ți-a rămas întipărit în memorie din romanul Un nou început?

Ștefan Apostol: Ai dreptate. Cred că răspunsul la întrebarea ta, de ce oamenii ar dori să revină la simplitatea naturii, ar putea reprezenta cheia ieșirii din frustrarea, senzația de neputință, de out of control și de toate celelalte probleme cu care umanitatea de astăzi se confruntă. De ce spun acest lucru? Pentru că din cele mai vechi timpuri, natura a reprezentat pentru om acel loc special în care el să se descopere, să primească răspuns la toate întrebările ce îl macină. Natura este cu siguranță cel mai valoros model pentru om. Ea îi oferă a doua șansă, ea îi oferă toate resursele pentru a merge mai departe și tot ea îi oferă, prin fantastica biodiversitate, bucuria de a trăi.

Închei acest dialog cu un citat care îmi place foarte mult: „În nemărginita acestei sălbăticii imprevizibile, fie vei scoate ce este mai bun din tine și vei înflori, fie vei fugi mâncând pământul, urlând, de întuneric, de frig și de greutăți. Nu există cale de mijloc, nici vreun loc sigur; nu aici, în Nemărginita Pustietate. Pentru noi, cei câțiva, cei fermi, cei puternici, cei visători, Alaska este acasă, mereu și pentru eternitate, cântecul pe care îl auzi când lumea este încremenită. Fie aparții locului acestuia, tu însuți sălbatic și neîmblânzit, fie nu. Eu aparțin”.

Mulțumesc, Dragoș, pentru acest dialog. A fost o plăcere.

One thought on “Despre om și natură – surpriza unui roman al maturizării

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: