Uyuni, deșertul de sare


Uyuni constituie cea mai mare atracție turistică din sud-vestul Boliviei. Suprafața perfect plană, acoperită cu un strat de sare alb, orbitor, este una dintre cele mai spectaculoase priveliști din lume.

Cea mai mare solniță din lume

În fiecare an, de aici se obțin 25.000 de tone de sare, prin îndepărtarea substanței din partea superioară a scoarței, groasă de câțiva metri, și colectarea ei în movile caracteristice. Sub suprafața dură și stabilă se află un lac sărat care conține soluții saturate de sodiu, potasiu, magneziu și clorură de litiu, precum și borat de sodiu. Potrivit estimărilor, platoul de sare Uyuni conține aproape jumătate din zăcămintele de litiu ale planetei, dar indienii din regiune se opun planurilor de extindere a minelor din Uyuni.

Ochiul din cer

Clima aridă și altitudinea ridicată a Platoului Altiplano, împreună cu precipitațiile foarte rare și numărul mare de zile senine, constituie condițiile ideale pentru studierea spațiului cosmic. Aerul din această regiune este perfect curat, pentru că în zonă nu există fabrici, uzine industriale sau așezări întinse. O altă trăsătură caracteristică a platoului de sare este suprafața perfect plană care ajută la calibrarea telescoapelor situate la bordul sateliților aflați pe orbită.

Oaza de pe lacul sărat

Principalul punct de reper de pe platoul de sare este Insula Incahuasi, cunoscuta si sub numele de Isla de Pescadores (Inslua Pescarilor). Aceasta se află chiar în centrul lacului sărat.

Insula este acoperită cu cactuși gigantic din specia Echinopsis, înalți de aproximativ 12 metri și cu alte feluri de xerofite precum Quinoa și Tola. Insula adăpostește și câteva specii de animale adaptate foarte bine la aceste condiții extreme, cum ar fi vicacha și culpeo. În timpul anotimpului ploios, platoul de sare devine habitatul a trei specii de flamingo: James, chilian și din Anzi.

Cimitirul locomotivelor cu aburi

Cementerio de Trenes sau Cimitirul Trenurilor se află aproape de Uyuni, cel mai mare oraș din regiune. Acesta e situat la câțiva km de platoul de sare. Colecția neobișnuită de locomotive cu aburi ce ruginesc în aer liber reprezintă o mare atracție turistică. Trenurile părăsite sunt tot ce a mai rămas din calea ferata boliviană, care ajungea până în orașul chilian Antofagasta. Trenurile erau folosite mai ales la transportul bogățiilor minerale extrase din Altiplano, până în anul 1940, când zăcămintele au fost epuizate.

4 lucruri fascinante

  • Platoul de sare Uyuni este una dintre cele mai plane suprafețe din lume-diferențele de altitudine sunt mai mici de 1 metru
  • Vârsta cactușilor de pe Insula Incahuasi este foarte ușor de estimat – ei cresc cu exact 1 cm pe an
  • Insula Incahuasi este locul unde celebrii tâlhari americani Butch Cassidy și Sundance Kid s-ar fi ascuns după jefuirea unei bănci din Argentina și a unui tren
  • Potrivit legendei, platoul de sare s-a format din lacrimile și laptele unei uriașe părăsite de soțul ei. Ea s-a transformat în stâncă, în timp ce își alăpta fiul și domină acum lacul, sub forma Vulcanului Tunupa

Cele mai mari platouri de sare din lume

  • Salar de Atacama din Chile, America de Sud – suprafață totală de 3000 metri pătrați
  • Rann de Kutch, India-zonă mlăștinoasă sezonieră din apropierea punctului unde Fluviul Indus se varsă în Marea Arabiei
  • Regiunea Lacului Willandra, Australia, este alcătuită din deșerturi rezultate în urma secării a peste 12 lacuri sărate. Aici oamenii de știință au descoperit cele mai vechi rămășite umane de pe Pământ
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: