Interviu cu doamna Cecilia Hăisan, meșter popular


Ne aflăm cu o săptămână înainte de marea sărbătoare a Floriilor, atunci când Domnul nostru, Iisus Hristos, intră în Ierusalim și este întâmpinat precum un împărat. Cu ocazia acestei binecuvântate sărbători creștine, la Iași are loc un eveniment special, o expoziție de ouă încondeiate, icoane pictate pe sticlă și sculpturi în lemn, toate lucrate cu o măiestrie deosebită.

Stau de vorbă cu unul dintre meșterii populari veniți să participe la acest eveniment frumos.

Bună ziua, stimată doamnă și bine ați venit la Iași!

Buna ziua și ghini v-am găsât!

Vă rog să ne spuneți cum vă numiți și care este activitatea dumneavoastră.

Mă numesc Cecilia Hăisan, îs din Piatra Neamț, județul Neamț și sunt meșter popular, specializat în pictarea icoanelor pe sticlă.

De când ați început această frumoasă activitate și de ce?

Am început să pictez icoane de când eram mică. Părinții mei au fost oameni cu frică de Dumnezeu și mereu îmi zâșeau că a avea credință e cel mai important lucru din lumi. Prin pictură am simțit că mă pot apropia de bunul Dumnezeu și că în același timp pot dărui oamenilor ceva pentru suflet, ceva autentic.

Foarte frumos! Vă felicit din inimă pentru munca pe care o depuneți. Se vede pasiunea cu care lucrați. V-aș ruga să îmi spuneți câte ceva despre tehnica pe care o folosiți.

Vă mulțumesc pentru gândul bun! Cu mare drag. Folosesc tehnica tradițională care se utlizează la icoanele pictate pe sticlă. Aceasta e foarte veche și a fost utilizată pentru prima oară în Nicula și Gherla, judetul Cluj-Napoca. Icoanele tradiționale diferă de cele care se folosec prin biserici sau în alte locuri prin simplitate și mesaj.

Vedeți dumneavoastră. Sfinții, Maica Domnului, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, nu sunt reprezentați exact, ci diform. De pildă, capu’ lui Iisus e mai mare decât corpul și ai zice că e un adult de 30-40 de ani, nicidecum un copil. Pe noi ne interesează un singur lucru: relația cu Dumnezeu. Vrem ca totul să fie cât mai simplu cu putință.

În vremurile di dimult, țăranul român când ajungea seara acasă la familie, înainte să mănânce îi mulțumea bunului Dumnezeu pentru tot ce a primit în ziua aceea și abia apoi își vedea de treburi. Noi astăzi am rămas cu câte ceva din aceste obiceiuri străvechi, dragi sufletului nostru și încercăm să reprezentăm dragostea față de Dumnezeu prin icoane.
Cam atât aș putea să vă spun.

Stimată doamnă, vă mulțumesc din suflet pentru timpul acordat. Doamne ajută!

Cu tot dragu’! Doamne ajută!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: