Pelerinaj la Mănăstirea Prislop


Tare mi-s dragi pelerinajele. Pelerinajul este una dintre ocaziile în care îți înalți glasul inimii către Dumnezeu și te înveșmântezi cu pace, iertare și binecuvântare.

Ce te faci însă când, pentru a pleca într-un pelerinaj, trebuie să nu îți asculți kinetoterapeutul, kinetoterapeut care desigur, îți vrea binele? Vă spun eu. Taci ca iedul din povestea lui Ionel Creangă.

Mănăstirea Prislop, cu hramurile Sfântul Ioan Teologul și Înălțarea Sfintei Cruci este situată în apropierea satului Silvașu de Sus (localitate care aparține în prezent de orașul Hațeg), din județul Hunedoara.

Mănăstirea Prislop. Un colț de Rai

Considerată a fi cel mai de seamă altar de închinare al creştinilor din Ţara Haţegului, străvechea Mănăstire Prislop este de aproape şase secole şi unul din cele mai importante aşezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Ctitorită în primii ani ai veacului al XV-lea, de Sfântul Nicodim de la Tismana, a fost reconstruită, în secolul al XVI-lea, de domniţa Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Basarab. Pe parcursul existenţei sale, aşezământul monahal a trecut prin perioade foarte grele, fiind jefuit şi distrus din ordinul stăpânirii habsburgice. Cu refaceri ulterioare, a rezistat până în zilele noastre, datorită călugărilor care s-au nevoit aici şi au luptat pentru apărarea Ortodoxiei. Mănăstirea Prislop este cunoscută în prezent mai ales pentru vieţuirea părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt se află aici, fiind un adevărat loc de pelerinaj pentru mulţimile de credincioşi din toată ţara.

Când am ajuns aici și am văzut frumusețea acestor locuri, pe loc am uitat de toată durerea fizică ce o simțeam și am căpătat o rezistență și o motivație de care în acel ceas nu eram conștient că le pot avea. Pe vremea aceea abia ce începusem recuperarea la membre, nu se știa cu exactitate diagnosticul. Am așteptat cuminte la rând și, când mi-a venit rândul să mă închin la mormântul Sfântului Arsenie Boca, am căzut în genunchi și, aproape cu lacrimi în ochi, m-am rugat pentru întărire și pentru scăparea de această suferință grea. M-am întors acasă cu zâmbetul pe buze, foarte motivat și mult mai puternic față de cum fusesem înainte. Eram pregătit acum să îmi înfrunt suferința.

Umplându-mi sufletul de frumos la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Ei, acu îi baiul. Am ajuns acasă fix în ziua în care aveam recuperare la sală, cu jumătate de oră înainte de a începe programul. Frânt de oboseală cum eram, am încercat să dorm măcar zece minute, m-am schimbat și am plecat la sală. Cu siguranță în ochii mei se citea epuizarea. M-am gândit că asta e, nuielușa din grindă mă așteaptă cu drag să o întâlnesc. Făcusem o mare poznă, eu trebuind să evit statul și mersul prelungit.

Am ajuns la centrul de recuperare și am intrat în sală. După ce am salutat-o pe doamna asistentă, m-am pus pe pat, pregătit să încep programul. Doamna asistenta însă, văzându-mă în ce hal arătam, se ridică de la birou și, cu mâinile ferm puse în șold, îmi zise:

  • Ștefan, nu știu ce trăznaie ai făcut, mi-e teamă să te întreb. Dar îți zic un lucru. Dacă te mai prind că nu m-asculți, vai di gâtul tău a fi! Auzitu-m-ai?

Eu, ce să răspund. Fusesem prins, nu puteam zice nimic în apărarea mea. Din ziua aceea însă, am devenit pacientul model. Tare bine o fost.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: