Cutty Sark, ultimul cărăuș al ceaiului


Cutty Sark în scoțiană înseamnă indispensabili scurți – purtați de Nanny Dee, o tânără vrăjitoare dintr-o veche legendă scoțiană.

Primii ani ai vasului Cutty Sark

Călătoria inaugurală a lui Cutty Sark spre China a avut loc în 1870 și a durat 106 zile. Vasul transporta bere, vin și votcă. În timpul călătoriei de întoarcere în Anglia (110 zile), magazia de marfă a vasului conținea 1450 tone de ceai.

Competiție alimentată cu aburi

Deschiderea Canalului Suez în 1869 a scurtat considerabil rutele maritime dintre porturile din Asia și Europa, dar velierele care navigau spre și dinspre China erau forțate să ocolească Africa din cauza dificultăților tehnice și schimbării frecvente a direcției vântului. Vasele cu aburi au început să transporte cele mai profitabile bunuri, inclusiv ceaiul, în timp ce cliperele primeau mărfuri mai puțin profitabile.

Cutty Sark, pregătit să navigheze către Londra. Newcastle 1883

Ulterior, Cutty Sark transporta doar bumbac și cărbune din Australia. În 1883, vasul a ajuns din Newcastle (Australia) la Londra în doar 83 de zile – cu 25 de zile mai puțin decât fostul record. Între 1883 și 1895, vasul a înconjurat globul de câteva ori.

Nannie Dee

Numele vasului este legat de o legendă scoțiană popularizată de Rober Burns în poemul său Tam O’Shanter. Este povestea unui fermier, care pe drumul de la târg înspre casă întâlnește un grup de vrăjitoare dansând în jurul focului. Toate purtau rochii albe până la glezne, mai puțin o tânără, Nannie Dee, a cărei lenjerie de corp abia dacă îi acoperea coapsele.

Nannie Dee

Fermierul începe să spioneze femeile, dar după o vreme, devine atât de orbit de spectacol că strigă – fără să știe numele vrăjitoarei Nannie – “Bună treabă, Cutty-Sark!”. Înrerupte, vrăjitoarele îl urmăresc pe Tam, care din fericire ajunge la o apă pe care acestea nu o pot traversa. Fermierul reușește să traverseze râulețul, iar Nannie rămâne în urmă ținând coada calului acestuia.

Structura vasului Cutty Sark

Carena cliperului este fabricată dn două materiale diferite: lemn și metal. Atât puntea, cât și secțiunile carenei ce rămân la suprafața apei, sunt acoperite cu lemn de tec. Secțiunile scufundate ale carenei erau realizate din lemn de ulm. Elementele metalice esențiale ale vasului includ cadrul care sprijnă carena și bompresul, precum și catargele și traversele vasului.

Muzeul Cutty Sark

O colecție de statui decorative a fost donată Muzeului Cutty Sark de Sydney Cumbers, un colecționar de obiecte maritime. Colecția constă în peste 60 de figurine și este cea mai mare de acest fel din lume. Statuetele reprezintă diferite personaje istorice, legendare și literare. Cele mai faimoase personaje al căror chip poate fi admirat în muzeu sunt Florence Nightingale, Elizabeth Fry, Benjamin Disraeli și Sir Lancelot.

5 lucruri fascinante

  • Cutty Sark a fost cel mai mare vas construit de Scott&Linton-proiectul s-a dovedit a fi prea scump iar compania a falimentat înainte de a finaliza vasul
  • Cutty Sark avea o speranță de viață de 30 de ani, dar cliperul a transportat marfă timp de 45 de ani și a supraviețuit în total 140 de ani
  • Lungimea totală a parâmelor, necesare pentru ca vasul să navigheze, depășește 11 km
  • Pânzele vasului puteau fi folosite pentru a acoperi 32 de terenuri de tenis
  • La mijlocul secolului al XIX-lea, ceaiul era transportat din China numai pe vase cu pânze – se credea că transportarea acestuia cu vase cu aburi îi schimba aroma și făcea băutura de neconsumat. Mitul a fost doborât rapid pe măsură ce navele cu aburi au devenit mai populare
Cutty Sark

Cutty Sark se află intr-un doc uscat de pe malurile Tamisei și este una dintre marile atracții din Greenwich.

Advertisements

One Comment on “Cutty Sark, ultimul cărăuș al ceaiului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: