Misterul Calului Alb de la Uffington


Imaginea calului în galop cu fața spre sud arată de parcă acesta ar urma traseul Ridgeway care, având 5000 ani, este cel mai vechi drum din Insulele Britanice.

Istoric

Abația Abington

La început, geoglifa de la Uffington a fost considerată ca fiind din sec I î.Hr, lucru susținut de existența a numeroase culte păgâne și monede cu copii ale imaginii. Studiile recente au arătat totuși că imaginea este mult mai veche. Folosind o metodă cunoscută drept luminescență stimulată optic, oamenii de știință au stabilit faptul că dezvelirea calcarului a avut loc în epoca mijlocie sau târzie a bronzului, mai exact cu circa 3.000 ani în urmă. Primele înregistrări scrise cu privire la imagine datează din secolul XI d Hr și au apărut în inventarul Abației Abington.

Misterele Calului Alb

Scopul pentru care a fost desenată această geoglifă rămâne încă un mister pentru arheologi. De-a lungul vremii s-au lansat mai multe teorii. Potrivit uneia dintre ele, geoglifa era un simbol al zeiței celtice a fertilitătii, Epona.

O altă ipoteză susține că imaginea calului reprezenta un simbol al puterii și prosperității. Se crede că reprezentarea animalului să fi fost o manifestare a puterii, fiind create de tribul local pentru a-i ține la distanță pe vecinii acestuia.


Legende locale

În secolul XVII, Calul alb de la Uffington a stârnit interesul Societății Anticarilor din Londra. Aceștia s-au hotărât să investigheze toate dovezile cu privire la originea acestei imagini cu totul neobișnuite.

Una dintre legendele descoperite vorbea despre o luptă dintre Sf Gheorghe și un dragon. Înfruntarea, care se pare că a avut loc în apropiere de Dragon Hill, a fost câștigată de sfânt și tot ce a mai rămas din fiară a fost geoglifa.

Potrivit unei alte povești, Calul Alb era un simbol al lui Hengist, un rege saxon ce a condus o invazie a insulelor britanice și în a cărui onoare a fost creată imaginea de la Uffington.

Conform unei alte teorii, calul a fost făcut la porunca regelui Alfred cel Mare, ca un monument ce comemora victoria danezilor în bătălia de la Ashdown.


3 lucruri fascinante

  • Potrivit legendei, calul alb poate fi văzut noaptea păscând în Valea Manger din apropiere

  • In al doilea Război Mondial, geoglifa a fost camuflată pentru ca piloții germani să n-o poată folosi drept punct de reper
  • Curătarea tradițională a imaginii Calului Alb era o sărbătoare care implica muzică și jocuri. Festivitățile aveau loc o dată la șapte ani
Cele mai faimoase opere de artă sunt reprezentări de animale, plante și forme geometrice create între 300 î. Hr și 900 d. Hr lângă Nazca, în Peru. Cea mai mare are peste 8 km lungime
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stele în palmă

Stelele pe cer clipesc, iar în palmă șoptesc

Gorun

Deschis Non Stop

Viata ca o pagina dintr-o carte

Bucurate de viata asa cum este

Cafea cu styl

Din inimă pentru tine

Cuhnia casei

Rețete și obiceiuri de la țară

The Godly Chic Diaries

BY GRACE THROUGH FAITH

%d bloggers like this: