Legenda curcubeului

Cu mult timp în urmă, la începutul veacurilor, se zice despre culorile lumii că s-au certat. Fiecare dintre ele pretindea că era cea mai bună, cea mai frumoasă, cea mai importantă, cea mai folositoare și cea mai iubită de oameni.

VERDELE luă cuvântul: „Uitați-vă la iarbă, frunze și copaci. În mod evident vedeți și voi că sunt cea mai importantă culoare. Sunt culoarea vieții și a speranței. Uitați-vă în jur și o să vedeți că sunt peste tot!”

ALBASTRUL zise: „Gândiți-vă la cer și la mare. Apa stă la baza vieții și fără mine nu ar exista cerul albastru. Fără mine nu ar putea exista nimic pe pământul ista!”

GALBENUL, auzind aceste cuvinte, râse și spuse: „Eu sunt luminos și cald, iar tu ești atât de serios! De fiecare dată când te uiți la o narcisă galbenă sau la o floarea-soarelui, zâmbești. Soarele, luna și stelele îs galbene. Frumusețea mea este atât de evidentă, încât oricine mă vede rămâne de-a dreptul uimit!”

PORTOCALIUL începu și el să se laude: „Eu sunt culoarea mâncărurilor sănătoase ce dau putere. Morcovul, portocala și dovleacul au multe vitamine. Și atunci când portocaliul umple cerul, la răsărit sau la apus, frumusețea me îi atât de evidentă încât toți se opresc să mă privească cu admirație și uimire.”

ROȘUL, auzind acestea, începu să strige cu gura mare: „Eu sunt conducătorul întregii vieți! Sângele este roșu și sângele înseamnă viață! Eu sunt culoarea pasiunii și a iubirii!”

VIOLETUL se ridică în picioare și vorbi, dând foarte mare importanță  gândurilor sale: „Eu sunt culoarea imperiala a regilor. Oamenii puternici întotdeauna m-au ales pe mine deoarece eu sunt culoarea puterii și a înțelepciunii.”

La sfârșit, cu o voce joasă și timidă, INDIGO-ul spuse: „Cu greu mă observați, însă, deși îs tăcut, fără mine nimic n-ați fi. Aveți nevoie de mine pentru echilibru, contrast și liniște interioară.”

Argumentele culorilor lumii au continuat, fiecare în parte lăudându-se, ridcându-se în slăvi și certându-se. Toate culorile considerau că reprezintă perfecțiunea întruchipată.

În timp ce se certau din ce în ce mai tare, un fulger puternic lumină cerul. Începu să tune și să plouă cu găleata. Culorile tremurară de frică și se strânseră în brațe pentru a se liniști și a se proteja una pe alta. Apoi, ploaia începu să vorbească: „Voi, culorilor, sunteți atât de nesăbuite! Vă certați care este cea mai bună, fiecare încercând să fie deasupra celorlalte. Nu înțelegeți că fiecare în parte a fost făcută cu un scop special, fiecare este unică și diferită? Luați-vă de mâini și urmați-mă!”

Fâcând ce le spuse ploaia, culorile se apropiară și se luară de mâini. De acum încolo, zise ea, când plouă, fiecare dintre voi se va întinde de-a lungul cerului într-un superb semicerc colorat. Curcubeul va fi un semn al păcii și speranței.

Curcubeul are semnificații variabile: zmeu, balaur, sorb ( care soarebe apa mării sau a râurilor), dar și brâu cosmic: ( Brâul Pământului, Brâul Maicii Domnului )

Culorile ascultară de glasul ploii și de atunci se spune că nu s-au mai certat niciodată. Fiecare dintre ele a strălucit în fiecare zi și mai frumos, bucurând sufletele oamenilor de pe întreg pământul.

În mitologia românească, curcubeul este divinizat ca atare în zonele cu ploi abundente și e un simbol al legăturii dintre cer și pământ.

Reclame

Un comentariu la “Legenda curcubeului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Universul astral

"Dubito, ergo cogito, cogito ergo sum."_ René Descartes

Hotels. Holiday

Best hotels and best price. Holiaday and trips

Kara Duenas

Where I document my adventures in travel, style, and food

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Un inger visator92

despre mine si ceea ce ne înconjoară

%d blogeri au apreciat asta: