Legenda curcubeului


Cu mult timp în urmă, la începutul veacurilor, se zice despre culorile lumii că s-au certat. Fiecare dintre ele pretindea că era cea mai bună, cea mai frumoasă, cea mai importantă, cea mai folositoare și cea mai iubită de oameni.

VERDELE luă cuvântul: “Uitați-vă la iarbă, frunze și copaci. În mod evident vedeți și voi că sunt cea mai importantă culoare. Sunt culoarea vieții și a speranței. Uitați-vă în jur și o să vedeți că sunt peste tot!”

ALBASTRUL zise: “Gândiți-vă la cer și la mare. Apa stă la baza vieții și fără mine nu ar exista cerul albastru. Fără mine nu ar putea exista nimic pe pământul ista!”

GALBENUL, auzind aceste cuvinte, râse și spuse: “Eu sunt luminos și cald, iar tu ești atât de serios! De fiecare dată când te uiți la o narcisă galbenă sau la o floarea-soarelui, zâmbești. Soarele, luna și stelele îs galbene. Frumusețea mea este atât de evidentă, încât oricine mă vede rămâne de-a dreptul uimit!”

PORTOCALIUL începu și el să se laude: “Eu sunt culoarea mâncărurilor sănătoase ce dau putere. Morcovul, portocala și dovleacul au multe vitamine. Și atunci când portocaliul umple cerul, la răsărit sau la apus, frumusețea me îi atât de evidentă încât toți se opresc să mă privească cu admirație și uimire.”

ROȘUL, auzind acestea, începu să strige cu gura mare: “Eu sunt conducătorul întregii vieți! Sângele este roșu și sângele înseamnă viață! Eu sunt culoarea pasiunii și a iubirii!”

VIOLETUL se ridică în picioare și vorbi, dând foarte mare importanță  gândurilor sale: “Eu sunt culoarea imperiala a regilor. Oamenii puternici întotdeauna m-au ales pe mine deoarece eu sunt culoarea puterii și a înțelepciunii.”

La sfârșit, cu o voce joasă și timidă, INDIGO-ul spuse: “Cu greu mă observați, însă, deși îs tăcut, fără mine nimic n-ați fi. Aveți nevoie de mine pentru echilibru, contrast și liniște interioară.”

Argumentele culorilor lumii au continuat, fiecare în parte lăudându-se, ridcându-se în slăvi și certându-se. Toate culorile considerau că reprezintă perfecțiunea întruchipată.

În timp ce se certau din ce în ce mai tare, un fulger puternic lumină cerul. Începu să tune și să plouă cu găleata. Culorile tremurară de frică și se strânseră în brațe pentru a se liniști și a se proteja una pe alta. Apoi, ploaia începu să vorbească: “Voi, culorilor, sunteți atât de nesăbuite! Vă certați care este cea mai bună, fiecare încercând să fie deasupra celorlalte. Nu înțelegeți că fiecare în parte a fost făcută cu un scop special, fiecare este unică și diferită? Luați-vă de mâini și urmați-mă!”

Fâcând ce le spuse ploaia, culorile se apropiară și se luară de mâini. De acum încolo, zise ea, când plouă, fiecare dintre voi se va întinde de-a lungul cerului într-un superb semicerc colorat. Curcubeul va fi un semn al păcii și speranței.

Curcubeul are semnificații variabile: zmeu, balaur, sorb ( care soarebe apa mării sau a râurilor), dar și brâu cosmic: ( Brâul Pământului, Brâul Maicii Domnului )

Culorile ascultară de glasul ploii și de atunci se spune că nu s-au mai certat niciodată. Fiecare dintre ele a strălucit în fiecare zi și mai frumos, bucurând sufletele oamenilor de pe întreg pământul.

În mitologia românească, curcubeul este divinizat ca atare în zonele cu ploi abundente și e un simbol al legăturii dintre cer și pământ.

Advertisements

One Comment on “Legenda curcubeului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: