Călătoria la munte. Îmbrăcămintea stratificată

De origine tropicală, omul este un animal cu sânge cald care, de-a lungul mileniilor, și-a creat un sistem de protecție împotriva elementelor naturii, făra a avea nevoie de haine. La o temperatură de 21 de grade celsius, omul își menține cu ușurință temperatura internă la 37.2 grade celsius. Astfel, aflându-se în perfect echilibru termic, organismul nu transpiră.

Corpul uman este supus în permanența agresiunilor mediului ambiant. Capacitatea de a trăi în zonele temperate se datorează atât adaptării extraordinare la mediul înconjurător, dar și faptului că am învățat să fabricăm și să folosim haine. Astfel că, fără îndoială, frigul constituie cel mai periculos dușman al nostru.

Puloverul de lână. Util în orice împrejurare

Protectia vestimentară este prima formă de lupta împotriva frigului. Pentru a fi protejați eficient, schimburile de energie dintre corp și mediu trebuie controlate în permanență. Aceste schimburi se fac prin conducție, convecție și radiație. Aerul nu transmite bine căldura, dar în schimb este extrem de mobil. Vântul are tendința de a „fura” aerul cald care înconjoară corpul. În acest context, prima caracteristică a unei haine este aceea de a „tăia” vântul. Umiditiatea este alt element de care trebuie ținut cont, pentru a beneficia de o protecție termică eficientă. Se știe că apa este un bun coonductor termic – de 25 de ori mai bun decât aerul – ori hainele umede absorb repede și ușor căldura corpului.

Pornind de la aceste concluzii, fabricantul francez Francital a inventat la jumătatea anilor 1970 conceptul celor 3 straturi de protecție:

  • primul strat are rolul de a opri vântul. Hanoracul, puloverele de lână împletite și jachetele tehnice, respectiv pufoaicele la altitudini mari, pot reprezenta alegerea perfectă pentru dumneavoastră.
  • al doilea strat se ocupă cu menținerea căldurii corpului. Am auzit cu toții de termenul de „polar„.  Acesta este realizat dintr-o fibră sintetică obținută prin distilarea petrolului, care, printre multe alte caracteristici, este hidrofobă, adică nu absoarbe umezeala. Țesăturile obținute au diferite gramaje, care le fac potrivite unor diverse situații sau eforturi. 
  • Ultimul strat este ceea alcătuit din ceeea ce vine în contact direct cu pielea. Multă vreme, hainele de corp au fost confecționate din bumbac, material foarte plăcut în contact cu pielea numai atunci când acesta este uscat. Bumbacul are trei mari defecte: este foarte hidrofil, se usucă greu iar umed este foarte rece. Astfel, exista două recomandări pentru dumneavoastra: bluzele dry-fit / clima cool și bluzele de lână merinos. 

O îmbrăcăminte comodă, respirantă și călduroasă va contribui din plin la succesul unei drumeții pe munte. Ai grijă de tine! Alege bine!

Reclame

Un comentariu la “Călătoria la munte. Îmbrăcămintea stratificată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Universul astral

"Dubito, ergo cogito, cogito ergo sum."_ René Descartes

Hotels. Holiday

Best hotels and best price. Holiaday and trips

Kara Duenas

Where I document my adventures in travel, style, and food

Poteci Însorite

Munte, Excursii, Drumeții, Faună și Floră, Sfaturi Utile, MTB, Orașe și Sate

Un inger visator92

despre mine si ceea ce ne înconjoară

%d blogeri au apreciat asta: