Călătoria la munte. Îmbrăcămintea stratificată


De origine tropicală, omul este un animal cu sânge cald care, de-a lungul mileniilor, și-a creat un sistem de protecție împotriva elementelor naturii, făra a avea nevoie de haine. La o temperatură de 21 de grade celsius, omul își menține cu ușurință temperatura internă la 37.2 grade celsius. Astfel, aflându-se în perfect echilibru termic, organismul nu transpiră.

Corpul uman este supus în permanența agresiunilor mediului ambiant. Capacitatea de a trăi în zonele temperate se datorează atât adaptării extraordinare la mediul înconjurător, dar și faptului că am învățat să fabricăm și să folosim haine. Astfel că, fără îndoială, frigul constituie cel mai periculos dușman al nostru.

Puloverul de lână. Util în orice împrejurare

Protectia vestimentară este prima formă de lupta împotriva frigului. Pentru a fi protejați eficient, schimburile de energie dintre corp și mediu trebuie controlate în permanență. Aceste schimburi se fac prin conducție, convecție și radiație. Aerul nu transmite bine căldura, dar în schimb este extrem de mobil. Vântul are tendința de a “fura” aerul cald care înconjoară corpul. În acest context, prima caracteristică a unei haine este aceea de a “tăia” vântul. Umiditiatea este alt element de care trebuie ținut cont, pentru a beneficia de o protecție termică eficientă. Se știe că apa este un bun coonductor termic – de 25 de ori mai bun decât aerul – ori hainele umede absorb repede și ușor căldura corpului.

Pornind de la aceste concluzii, fabricantul francez Francital a inventat la jumătatea anilor 1970 conceptul celor 3 straturi de protecție:

  • primul strat are rolul de a opri vântul. Hanoracul, puloverele de lână împletite și jachetele tehnice, respectiv pufoaicele la altitudini mari, pot reprezenta alegerea perfectă pentru dumneavoastră.
  • al doilea strat se ocupă cu menținerea căldurii corpului. Am auzit cu toții de termenul de “polar“.  Acesta este realizat dintr-o fibră sintetică obținută prin distilarea petrolului, care, printre multe alte caracteristici, este hidrofobă, adică nu absoarbe umezeala. Țesăturile obținute au diferite gramaje, care le fac potrivite unor diverse situații sau eforturi. 
  • Ultimul strat este ceea alcătuit din ceeea ce vine în contact direct cu pielea. Multă vreme, hainele de corp au fost confecționate din bumbac, material foarte plăcut în contact cu pielea numai atunci când acesta este uscat. Bumbacul are trei mari defecte: este foarte hidrofil, se usucă greu iar umed este foarte rece. Astfel, exista două recomandări pentru dumneavoastra: bluzele dry-fit / clima cool și bluzele de lână merinos. 

O îmbrăcăminte comodă, respirantă și călduroasă va contribui din plin la succesul unei drumeții pe munte. Ai grijă de tine! Alege bine!

Advertisements

One Comment on “Călătoria la munte. Îmbrăcămintea stratificată

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OrdinaryBlog

Smile! Why? Because you can!

Verde cu Ștef

Aici sunt eu, ștef și gândurile mele, dacă ai intrat din greșeală nu-i bai, important e după ce ai plecat să fi mai fericit, mai bun, mai verde :))

vara din ziua de ieri

visez fluturi, sau un oraș în care am fost cândva, dar, cel mai mult, te visez pe tine

ArtSuflet

Sufletul este precum o carte ce așteaptă să fie citită.

Aila

Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi .

%d bloggers like this: