Roma. Un suflet renaște


Bună dimineața, bade!

Am visat azi-noapte că merg pe o cale ferată fără să cunosc destinația. Se făcea că sunt purtat de rugăciune, de dor și de mângâierile prietenilor mei dragi. Visul s-a sfârșit, deși îmi doream atât de mult ca el sa nu se fi încheiat vreodată. E o nouă zi și știu că provocări extraordinare mă așteaptă. Deschid ferestra camerei și privesc în zare. Cerul de un albastru profund îmi îmbrățișează sufletul. Razele dragi de soare îmi mângâie chipul. Aerul plăcut al dimineții îmi revigorează trupul și îmi pune sângele în mișcare.

Îmbuc ceva, îmi pun aparatul foto la gât și pornesc către gara centrală a orașului, Termini. Aici, ca o continuare a visului avut azi-noapte, mă plimb liniștit pe peron și privesc calea ferată. Mă întreb, oare câte zâmbete de copil au văzut aceste șine? Oare câte îmbrățișări calde au avut loc pe peronul pe care mă aflu? Oare câte gânduri de speranță, de fericire, de bucuria revederii cu cei dragi au curs zi de zi și s-au înălțat către ceruri? Mi-ar plăcea să știu asta într-o zi, dar și mai mult mi-ar plăcea ca eu să trăiesc din nou aceste minunate emoții și clipe. În acest loc simplu, frecventat de mii de oameni în fiecare zi, o inimă renaște, un suflet începe să creadă din nou în visele sale. Un om se înalță din oceanul de lacrimi și pășește cu hotărâre și determinare pe drumul lăsat de Dumnezeu către destinații pe care numai Acceptarea le cunoaște.

Vreau să mă pierd in lumina răsăritului celei mai frumoase zile din viața mea. Ziua de astăzi. Ziua de mâine. Vreau să mă las călăuzit de Pasiune prin orașele planetei, fără hartă, fără aplicații complicate și să urmez calea către Acasă așa cum știu doar eu.
Vreau sa fiu cuprins de dor, să-l îmbrățișez și să creăm împreună poteci din stele în întreaga lume, pentru ca eu sa pot ajunge la toți prietenii mei, să îi privesc în ochi și să le mulțumesc că sunt alături de mine și că fac parte din mine.
Începând din această clipă îmi voi permite să fiu extraordinar. În felul meu. Doar al meu.

Astăzi îmi doresc să poposesc într-o grădină minunată și să iau cu mine acasă o amintire deosebită. Așa mă pomenesc pe Villa Borghese și pătrund în parcul ce poartă același nume.

Villa Borghese este unul dintre cele mai mari parcuri din Europa. Statul Italian a preluat ceea ce cândva era o grădină, în care se găseau platani vechi de 400 de ani, de la Familia Borghese și a deschis parcul pentru public pe 12 iulie 1903. Ceea ce diferențiază parcul acesta de altele este combinația perfectă între natură și arta romană. Aici se pot admira elemente de arhitectură interesante, precum monumente, fântâni și sculpturi create în perioade diferite de către artiști de renume.

Parcul Villa Borghese

Obosit, dar foarte bucuros, m-am așezat pe o băncuță sub un platan și am început să privesc în jurul meu. O lume minunată mi se desfășura înaintea ochilor. Flori, arteziene, copaci falnici, statuete neasemuit de frumoase. Pe lângă ele, la tot pasul se vedeau copilași ținându-se de mână cu părinții lor sau lăsați singuri să se zbenguie. Le observam chipurile fericite și senine și sentimentul de fericire pe care îl transmiteau din toată ființa lor gingașă și m-am gândit la mine. Cândva am fost și eu copil. Și eu alergam. Și eu trăiam într-o lume a mea. Oare ce s-a întâmplat între timp? Oare unde sunt tainele acelei lumi minunate? Unde îi este simplitatea, pacea, gingășia și jocul? Aș vrea să fiu copil din nou. Să alerg, să râd, să fiu fericit. Să fiu zi de zi binecuvântat de soare, să miros florile și să mă joc printre copaci cu fluturașii multicolori. Ce frumos ar fi! Pot face asta și am să fac asta. Voi merge acasă cu sufletul împăcat, voi învăța să mă adaptez vieții celei noi și voi zâmbi din nou. Copilul din mine va trăi veșnic și niciodată nu se va da bătut. Niciodată!

Am părăsit parcul cu capul sus și înveșmântat în haine sufletești curate și împodobite cu iertare și speranță și m-am îndreptat spre ceea ce părea a fi o vilă interesantă. Văzând-o de departe, mi-am adus aminte de celebrul serial Caracatița. Este vorba de Villa di Giulia.

Creat în anul 1899, Muzeul Etrusc adăpostește o colecție impresionantă de artefacte ce au aparținut civilizației pre-romane, printre care merită să amintesc vase de lut, urne funerare, bijuterii și sculpturi lucrate cu o măiestrie ce întrece orice imaginație. Printre valoroasele mărturii ale civilizației etrusce se numără un sarcofag îmbrăcat în scoarță de copac ce datează din anul 520 î.Hr, precum și câteva vase de teracotă ce îl ilustrează pe zeul Apollo Veii sau pe Hercule și Apollo la vânătoare de căprioare, ambele datând din anul 510 i. Hr. Incantat de aceste artefacte impresionante, m-am îndreptat către ultima mea întâlnire cu comorile Romei, Fontana di Trevi.

Aceasta este cea mai frumoasă fântână din Roma și cea mai mare din oraș. Există un mit ce datează din anul 1954 și care se datorează filmului Trei monede într-o fântână. Se spune că dacă arunci o monedă, vei reveni la Roma. Dacă arunci două, te vei îndrăgosti de o italiancă/Italian. Dacă arunci trei, atunci te vei mărita cu acea persoană. Pentru ca mitul să se îndeplinească trebuie să arunci moneda cu mâna dreaptă, peste umărul stâng. Eu am stat cumințel și m-am mulțumit doar cu privitul. La ora la care m-am înfățoșat în fața acestei capodopere era puzderie de oameni și nu aveai loc să arunci un ac, darămite o monedă. Astfel am rămas numai cu amintirea unei imagini frumoase.      

Fontana di Trevi. Pofta ce-am poftit

Fontana di Trevi pune capăt aventurii mele la Roma. Am văzut multe și am trăit multe. Prezentul și trecutul s-au întâlnit și au țesut o lume tare frumoasă, o lume care m-a purtat pe aripi de vânt deasupra norilor și care mi-a arătat cât de fascinantă este viața și că ea merită trăită la cele mai înalte standarde sufletești, cu inimă de copil.

Îți mulțumesc, draga mea prietenă! Te voi purta în cuget și în gând pentru întreaga-mi viață!

3 thoughts on “Roma. Un suflet renaște

Add yours

 1. Numai un suflet frumos poate sa vadă, sa admire, sa descrie atât de profund, sa provoace dorința de a merge și noi, cei ce citim, acolo!
  ☺️

  Like

  1. Mulțumesc pentru gândul tău frumos! Înseamnă enorm pentru mine. Eu vreau sa simt, să trăiesc fiecare clipa cu inima și să ascult, sa înțeleg și să primesc binecuvântarea fiecărui loc în care ajung.
   Mulțumesc mult! 🙂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

Breath of heaven

Respiră un gând, o poezie, un sentiment...poartă-le cu tine, fă o tendință din frumosul interior.

mysoul244

"there's a hole in my soul / you can see it in my face / it's a real big place"

RADIO PROPAGANDA

"Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori" - Jim Morrison

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Darius Ghiță

“Be your best version!”

Cabinet Individual de Psihologie "Ciucu Alexandra-Elena"

Evaluare si consiliere psihologica si experientiala a copilului, adultului, cuplului si a familiei

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Simply Vegan Delight

Rețete de mâncăruri fără carne, lactate şi ouă.

~ MAINE E PENTRU TOTDEAUNA ~

~ Roxana Ologeanu ~

oliviamartagaidos.wordpress.com

Am plecat după poezie

Șoapte în amurg

Șoaptele sufletului meu

Fericirea dintr-o clipă

„Pământul n-are margini, nici cerurile prag” (Vasile Voiculescu)

Valentin Mihailescu

E greu ,dar greul trece

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

%d bloggers like this: